Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

Copilul in a sasea luna de viata - primele luni de viata ale copilului / bebelusului - >SE SUFOCA: CE-I DE FACUT?






In ciuda vigilentei dumneavoastra, se poate intampla ca bebelusul sa duca la gura un obiect mic cu care, inghitindu-l, sa se sufoce. Cel mai frecvent, aceste obiecte sunt: c1b691ch38xjm

- bomboane tari, bucati mari de carne, de morcov, de mar sau paine, samburi de fructe;

- gustari (alune, migdale, fistic, drajeuri);

- parti componente ale unor jucarii: ochi de jucarii, nasturi, bile, piese detasate;

- diverse obiecte din casa, care zac imprastiate: capsula de sticla, bucata de creion, capac de stilou, pietris etc.
Scenariul este mereu acelasi. Bebelusul apuca un obiect si-l introduce in gura. In loc sa-l scuipe sau sa-l inghita, il aspira din greseala in caile respiratorii. In cazul acesta, copilul este cuprins de un acces de tuse si se inroseste la fata. Puteti sa-l ajutati punandu-l cu capul mai jos decat corpul, batandu-l pe spate, in asa fel incat sa scuipe corpul strain.
In cazul in care copilul a inghitit un corp strain care s-a blocat in laringe, este mult mai grav. Copilul isi duce mainile la gat, abia respira sau nu respira deloc, nu poate nici vorbi, nici tusi, devine palid, apoi se cianozeaza. Se poate chiar sa-si piarda cunostinta. Situatia aceasta este dramatica, dar, avand in vedere faptul ca este o urgenta, ea necesita sa va pastrati in acelasi timp calmul si controlul emotiilor.

CE-I DE FACUT?

-  Daca respira, incurajati-l sa tuseasca si duceti-l cat puteti de repede la serviciul de urgenta al unui spital.

-  Daca nu poate nici sa respire, nici sa tuseasca:


- Chemati salvarea cat mai urgent posibil. - Deschideti gura copilului si uitati-va cu o lampa, daca se vede obiectul si daca poate fi scos cu degetul sau cu o pensa. Dar, atentie: daca exista riscul de a infunda mai mult obiectul, este mai bine sa nu va atingeti de el si sa incercati manevra urmatoare.

- Tineti-I cu spatele lipit de dumneavoastra. Prindeti-va incheietura mainii in cealalta mana si plasati-va pumnul in scobitura situata imediat sub coastele copilului. Apasati brusc si scurt, impingand pumnii si ridicand in sus. Daca nu scuipa obiectul, repetati de cinci sau sase ori, asteptand ajutoarele. Scopul acestei manevre este de a face sa iasa brusc aerul din plamanii copilului, ca sa expulzeze obiectul blocat pe traiectul laringelui.

- Chiar daca scuipa obiectul, duceti-l fara intarziere la un medic ca sa verifice daca exista leziuni sau sechele.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact