Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

Copilul in a sasea luna de viata - primele luni de viata ale copilului / bebelusului - >DEGETUL MARE SI SUZETA


Fiecare are adeptii si adversarii sai. Nu am intentia sa iau parte la disputa aceasta, inainte de toate, trebuie sa ne gandim la nevoia fundamentala pe care o are bebelusul de a suge, nevoie pe care timpul consacrat meselor ajunge rar sa o satisfaca. Stiu, de asemenea, ca daca unii bebelusi isi gasesc foarte repede degetul mare si se calmeaza astfel, altii nu reusesc. De ce sa le refuzam aceeasi alinare si sa nu le dam o suzeta? Problemele dentitiei sunt false probleme si nu influenteaza intr-un mod determinant.
Suzeta este adeseori criticata:: ca ar fi nesanatoasa, ca ar transporta toate murdariile, ca ar face din parinti niste sclavi. In realitate, se constata ca ea procura o reala satisfactie copilului. Ii ajuta sa se calmeze mai ales pe copiii care au colici sau dificultati digestive. A priori, degetul mare este de preferat, in masura in care ii lasa libertatea sa il suga sau nu, dupa dorinta, fara ca adultul sa trebuiasca sa intervina. Dar se pot gasi si alte solutii, de exemplu, punand mai multe tetine in patul copilului ca sa aiba mai multe sanse sa gaseasca una noaptea. Ramane ca fiecare parinte sa aleaga.
Nu uitati ca tetina are o "buna" intrebuintare. Rolul ei nu este de a umple gura bebelusului de fiecare data cand acesta incearca sa-si exprime o insatisfactie, ci sa permita, atunci cand doreste, o placere orala. Este o diferenta!


A suge este un comportament innascut, pe care bebelusul il foloseste ca sa se linisteasca si sa-si stapaneasca emotiile. Este o nevoie ce trebuie respectata. Nu poate fi decat daunator sa-l impiedici sa-si satisfaca aceasta nevoie, oricare ar fi mijlocul folosit. Faptul ca-si suge degetul mare sau tetina nu are nici o importanta. Dar, o data dobandit acest obicei, a-l forta pe copil sa renunte la el ar fi mai rau. Parintilor fumatori pot sa le spun un singur lucru: dumneavoastra, care sunteti dependent de placerea dumneavoastra orala, asteptati oare ca bebelusul sa fie mai puternic? Educatia este un exemplu: fiti exigent fata de dumneavoastra insiva, inainte de a fi fata de el... Singurul semn care poate sa va alarmeze este ca bebelusul suge toata ziua si pare astfel ca se rupe de lume. Cand este odihnit, cand nu-i este foame, cand se joaca, nu dovedeste in permanenta dorinta de a suge. Numai daca aceasta o ia inaintea nevoii de schimbare, de explorare si de comunicare, in acest caz, este mai bine sa va intrebati ce problema are copilul si sa petreceti mai mult timp ocupandu-va de el si jucandu-va cu el.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact