Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

Copilul in a sasea luna de viata - primele luni de viata ale copilului / bebelusului - >ARE FEBRA


Copiii mici pot face foarte repede febra mare. Un copil prea acoperit sau expus brusc unei temperaturi ridicate (intr-o masina stationata la soare, de exemplu) nu-si poate regla destul de repede temperatura interna si sufera de clasica "insolatie", care se traduce, intre altele, prin febra foarte ridicata.
O mana pusa pe frunte nu este un bun indiciu al temperaturii: cu cat veti avea mainile mai reci, cu atat vi se va parea fruntea mai calda. Daca aveti vreo banuiala, daca vi se pare ca are febra, verificati cu un termometru. Termometrul frontal cu cristale lichide va va da o indicatie, dar termometrul clasic rectal este cel mai sigur.
> O IDEE x2l4111xb44jbk
Daca bebelusul plange cand ii introduceti termometrul in rect, ungeti capatul cu putina vaselina: va aluneca mai bine. Puteti de asemenea sa cereti medicului dumneavoastra sa va invete sa masurati temperatura sub axila sau bucal, asa cum se obisnuieste in tarile anglo-saxone, aceste metode dovedindu-se mai putin dezagreabile pentru copii.
Daca temperatura depaseste 38° C si daca este asociata cu alte semne (tuse, diaree, plansete de durere etc), este bine sa solicitati medicul. El este singurul care poate sa determine cauzele acestei temperaturi ridicate si sa va spuna cum s-o combateti. De fapt, febra nu este propriu-zis o boala, ci un simptom asociat cu o boala care trebuie diagnosticata.CE FACETI IN ASTEPTAREA MEDICULUI?
Daca temperatura este sub 38° C si este relativ bine tolerata de copil, cel mai bine este sa nu faceti nimic. Masurarea temperaturii la intervale de trei-patru ore va va permite sa controlati evolutia ei.
In cazul in care temperatura este mai ridicata, este preferabil sa luati masuri ca sa scada sau sa o mentineti la un nivel rezonabil. Exista insa un risc deloc de neglijat: cel al convulsiilor febrile, mai ales la un bebelus care a mai facut asa ceva.
In toate cazurile, dati-i copilului multe lichide.

CUM COMBATETI FEBRA?
Exista multe mijloace simple, foarte eficace, care va scutesc de a folosi medicamente care risca sa combata doar simptomele, fara a inlatura cauza, cand un diagnostic nu a fost inca precizat de medic.

-  Descoperiti copilul. Inlaturati camasuta fara maneci si cuverturile. Nu-i lasati decat cel mult o camasuta din bumbac.

-  Puneti langa patutul copilului un ventilator. ■  Inveliti-l intr-o lenjerie fina (un cearsaf mic de pat), imbibat in apa rece, apoi zvantat.

-  Cufundati-l circa douazeci de minute intr-o vanita umpluta cu apa la o temperatura cu 2° C mai mica decat a lui.


Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact