Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

Copilul in a cincia luna de viata - primele luni de viata ale copilului / bebelusului - >LUNA A SASEA: CINE ESTE BEBELUSUL?


Majoritatea bebelusilor dorm mai putin: ei pot ramane treji circa doua ore consecutive, in schimb, dorm intreaga noapte si se trezesc putin mai tarziu dimineata. Bioritmul copilului s-a regularizat acum.
Din punct de vedere fizic, coordonarea miscarilor s-a imbunatatit considerabil: ochii, mainile si gura se misca acum avand un singur scop precis: sa repereze obiectele, sa le apuce, sa le manipuleze, sa le duca la gura. Mainile se sincronizeaza.
Mental, memoria continua sa se dezvolte si permite constituirea de amintiri mai putin efemere in ceea ce priveste trecutul apropiat. Bebelusul se foloseste de obiceiuri si de referinte stabile care-i dau un sentiment de securitate: cunoscand succesiunea evenimen­telor, el le poate anticipa. Lucrul acesta ii da putere, deoarece este un inceput de stapanire a mediului inconjurator. z9l8211ze84onk
Bebelusul poate acum sa sada, chiar daca unii dintre ei au inca nevoie sa fie asezati intr-un scaunel sau sa aiba spatele sustinut de o perna. Isi tine capul drept. Pozitia in sezut, cu mainile libere, este foarte importanta pentru dezvoltarea copilului, care poate de acum sa manipuleze obiectul dupa dorinta, sa-l apuce si sa-l lase fara sa-l piarda, ceea ce pentru el este foarte interesant.
In fine, face progrese remarcabile pe planul comunicarii. Trebuie sa profitati de lucrul acesta, ca sa-l invatati ca ganguritul lui poate avea un sens, intarindu-i astfel dorinta de a se exprima. Pentru aceasta, trebuie sa impartasiti limbajul lui, raspunzandu-i cu propriile lui "cuvinte", pe care sa le modelati si sa le imbogatiti.
Trebuie insa sa-i vorbiti ca unei persoane rationale si capabile sa va inteleaga. Aceasta inseamna sa folositi cuvinte adevarate, cuvinte cu sens, prin care sa-i explicati ceea ce urmeaza sa faceti si sa nu va opriti la un limbaj infantil. De altfel, este eronat sa-l numim astfel, pentru ca niciodata un copilas nu va spune spontan "tutu", in loc de "masina" sau "bobo" in loc de "bun", daca un adult nu l-a invatat sa spuna asa! Si atunci, in loc sa-l contraziceti mai tarziu ca sa se "dezvete", mai bine folositi de la bun inceput exprimarea corecta.
Diferentele individuale dintre bebelusi se accentueaza: nu este vorba numai de ritmul dezvoltarii motrice, care variaza de la un copil la altul, ci si de ordinea in care se va face aceasta. Unii bebelusi vor deprinde la inceput miscarile generale ale corpului, de exemplu a se aseza sau a se catara. Altii, inainte de a face lucrul acesta, vor astepta sa doban­deasca intai abilitatea manuala. Nimic nu este mai bun sau mai promitator: pur si simplu fiecare are stilul lui!

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact