Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

Bebelusul in a doua saptamana de viata - primele saptamani de viata ale copilului - >BIBEROANELE


Daca v-ati hotarat acasa sa nu-l alaptati, va veti confrunta cu problema biberoanelor. Nu este prea complicat daca urmati precautiile de folosire. La cel de-al douazecilea, atat tatal cat si mama sunt in general perfect obisnuiti!
Materialele de care aveti nevoie: biberoane, tetine, materiale pentru sterilizat, apa minerala la sticla, lapte praf. BIBEROANELEVeti avea nevoie de circa sapte biberoane pe zi (corespunzatoare celor sapte supturi). Daca nu vreti sa le sterilizati prea des, fiti prevazatoare si cumparati sapte biberoane mari (220 g) si un biberon mic (pentru apa, suc de fructe). Toate biberoanele trebuie sa fie usor de sterilizat si de preferinta incasabile (intr-o buna zi, bebelusul le va folosi singur...). Trebuie sa cumparati un numar mai mare de tetine: ele se uzeaza mai repede decat biberoanele si trebuie schimbate ori de cate ori este nevoie.

STERILIZAREA
Aveti posibilitatea sa alegeti intre doua procedee:


Sterilizarea la cald: intr-un sterilizator, intr-un vas de ceramica sau pur si simplu intr-o cratita cu apa clocotita. Biberoanele, inelele si tetinele, spalate si clatite in prealabil cu apa calda, trebuie sa fiarba 20 de minute.

Sterilizarea la rece, dupa parerea mea, este cea mai practica: dizolvati o pastila de sterilizat (Milton, Solusteril etc.) intr-un recipient cu apa rece. Recipientul trebuie sa fie prevazut cu capac. Puneti acolo biberoane si tetine curate, in asa fel incat sa fie permanent acoperite cu apa. Lasati-le in solutie aproximativ 15 minute. De asemenea, puteti sa le lasati sa se inmoaie si sa scoateti biberoanele pe masura ce aveti nevoie de ele. Nu este nevoie sa le clatiti. In schimb, este de dorit sa le uscati bine si sa clatiti tetinele cu apa pe care o folositi pentru laptele praf. Solutia trebuie preparata zilnic.

LAPTELE PRAF
In primul an se recomanda un ALD (aliment lactat dietetic). Acest aliment este derivat din laptele de vaca, modificat si transformat astfel incat sa corespunda nevoilor bebelusului. El este perfect adaptat la alimentatia bebelusului, de la nastere pana la patru luni.
O singura observatie: respectati cantitatile indicate pentru prepararea laptelui, care in general sunt de 1 lingurita dozatoare rasa (nu bombata) pentru 30 g de apa. Cresterea cantitatii de lapte praf ar putea sa dauneze sanatatii bebelusului.

CATEVA INTREBARI SUPLIMENTARE DESPRE BIBEROANE
CATE BIBEROANE PE ZI?
Un nou-nascut bea lapte cam din trei in trei ore, apoi intervalul creste rapid la patru ore, ceea ce inseamna sapte, respectiv sase mese pe zi. Numarul acesta este variabil si depinde de greutatea copilului. Cel mai bine este sa va lasati ghidata de bebelus care, daca ii este foame, stie perfect sa se faca inteles prin tipetele sale.CE CANTITATE DE LAPTE SA DAM BEBELUSULUI?
Depinde de varsta si de greutatea lui. Cantitatea medie este de 45 g la inceput, dar ea creste rapid. Lasati-va ghidati de medicul de familie sau de pediatrul dumneavoastra. Chiar si bebelusul va ghideaza: cand nu ii mai este foame, el inceteaza sa mai bea. In nici un caz nu trebuie sa il fortati sa-si termine biberonul. In schimb, daca sfarseste de baut fiecare biberon, fara indoiala ca este momentul sa cresteti putin cantitatea de lapte. PUTEM SA AVEM BIBEROANELE GATA PREGATITE?
Dimineata puteti pregati biberoanele pentru ziua in curs, cu conditia sa le conservati in frigider. In nici un caz nu pregatiti biberoanele pentru a doua zi! De asemenea, nu pastrati laptele pe care bebelusul l-a lasat pe fundul biberonului pentru a i-l da la masa urmatoare: aruncati-l.

CE TEMPERATURA TREBUIE SA AIBA LAPTELE?
Daca apa este la temperatura mediului ambiant, adica aproximativ 20° C, este buna pentru biberon si va conveni sugarului. Daca biberonul este scos din frigider, este mai bine sa-l incalziti intr-un incalzitor de biberon sau in bain-marie (pe abur).
ATENTIE!
Multe mame reincalzesc biberonul la microunde: este practic si rapid... dar multi bebelusi s-au ars cu laptele. Biberonul era cald, dar laptele era fierbinte. Fiti deci foarte prudente: turnati intotdeauna o picatura de lapte pe dosul mainii, pentru a-i verifica temperatura, inainte de a-l da bebelusului.

PE CE "VITEZA" SA PUNEM TETINA?
Daca tetinele au trei debite, alegeti-l pe cel mai mic. Tetinele pentru varsta intai, care nu se preteaza decat la lapte sau apa, nu au decat o viteza, ceea ce simplifica problema; cu toate acestea insa, nu sunt intotdeauna gaurite corect. Avand in vedere uzura, orificiul se mareste. Cu un orificiu prea mic, bebelusul oboseste si se plictiseste; cu unul prea mare, el se ineaca sau vomita. Cum sa stim daca orificiul are un diametru corespunzator?

Intoarceti biberonul plin. Daca tetina este prea gaurita, apare un jet: puneti-o deoparte pentru viitoarele terciuri. Daca nu este destul de gaurita, mariti orificiul cu un ac incalzit.

UN MOMENT DE INTIMITATE
Toate tehnicile par complicate, insa nu va nelinistiti: le veti da rapid de capat. Importanta este dulcea intimitate a momentului mesei. Cuibarit in bratele dumneavoastra, bebelusul va priveste in ochi. Destinsa, ii zambiti, ii vorbiti. Lasati-I sa-si bea laptele in ritmul care-i convine, chiar daca uneori se opreste sa se odihneasca. Lasati-i timp sa eructeze, fara sa faceti din acest lucru o obsesie. Atat cu tatal, cat si cu mama lui, bebelusului ii place sa faca din timpul mesei momente de dulce complicitate si sa adoarma linistit in bratele care-l cuprind.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact