Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

Bebelasul in a patra luna de viata - primele luni de viata ale copilului / bebelusului - >LUNA A CINCEA: CINE ESTE BEBELUSUL?


La varsta aceasta, bebelusul a atins o etapa importanta in dezvoltarea sa fizica. Fara sa se poata inca aseza sau sa stea jos singur, poate de acum sa stea un anumit timp in pozitia sezand, daca este pus intr-un scaun inalt, sau sustinut de perne. Mai mult, acum isi tine capul foarte drept. Aceste progrese ii vor permite sa inceapa sa se serveasca cu eficacitate de amandoua mainile. Majoritatea manipuleaza inca cu greutate obiectele pe care le tin in manutele lor stangace, dar aproape toti sunt acum capabili sa apuce o jucarie si, uneori, sa o duca la gura.
Cum bebelusul doarme mai putin, iar curiozitatea lui este fara incetare treaza, este capabil sa se joace din ce in ce mai mult si sa faca apel la cei din jurul lui sa se joace cu el. Este bine sa fiti disponibila, dar este la fel de important ca bebelusul sa stie sa ramana un moment singur, sa priveasca, sa exploreze sau sa gangureasca fata-n fata cu jucariile de plus preferate.
Unii bebelusi sunt mai activi decat altii: in aceasta perioada, isi petrec timpul rostogo-iindu-se sau deplasandu-se in patul lor. Adora sa fie pipaiti, scuturati sau aruncati in aer. Dis-de-dimineata, va cheama sa participati cu ei la aceasta noua zi de descoperire a lumii. Abia treziti, la ora sase dimineata, ei cer cu vehementa o companie pentru joaca. Chiar culcand un astfel de copil mai tarziu, tragand storurile sau perdelele duble, riscati sa nu va serveasca la nimic. Singura solutie pentru parinti este fie sa se scoale cand bebelusul se trezeste, fie sa-l invete sa nu aiba nevoie de altcineva si sa se joace singur.


Alti bebelusi sunt mai calmi. Daca dorm zece pana la douasprezece ore pe noapte, reprizele de somn de peste zi vor fi mai scurte. Treziti primii, ei pot ramane mult timp in patul lor. A-si apuca degetele de la maini sau de la picioare, a le duce la gura, a-si morfoli cu grija jucaria favorita, a incerca sa scoata noi vocalize sunt activitati care-i pot face sa astepte, linistiti, pana la ora micului dejun. v9e584vz93vpg
Somnul, in general, este bun, ca si pofta de mancare, cu conditia sa fie lasat sa-si regleze singur nevoile si sa nu fie niciodata fortat sa manance mai mult decat doreste.
Temperamentul bebelusului incepe sa se contureze. Stie cu precizie ce vrea: atentie, joaca etc. Stie la fel de bine ce nu vrea si poate protesta cu o anumita violenta ca raspuns la o frustrare care i-a fost impusa (daca i se ia, de exemplu, o jucarie).
Mica fiinta sociabila, bebelusul de patru luni si jumatate, desi legat foarte strans de mama lui, leaga cu usurinta contacte cu ceilalti membri ai familiei. Cei mari il fascineaza si-i pot provoca hohote de ras. Tatal lui il atrage si ii cauta activ privirea, vocea si gesturile. Tatal, care leaga stranse relatii cu bebelusul, il aduce in culmea placerii.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact