Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

Bebelasul in a patra luna de viata - primele luni de viata ale copilului / bebelusului - >MAMA IDEALA

o2r7217ok86ssm

Sa te ocupi zilnic de bebelus, sa cresti copilul, sunt sarcini dificile. Sa gasesti adevarul parcurgand cartile de puericultura si pediatrie sau ascultand sfaturile bunicilor sau prietenelor, si propria intuitie, se face uneori cu pretul unor lungi ezitari si foarte rar fara o doza de teama.

Mijloacele de comunicare in masa ne-au obisnuit cu imaginea unei femei mereu destinse si surazatoare, disponibile si odihnite, care si-a revenit la greutatea obisnuita, mama unui bebelus dragalas, roz si rotund, care mananca bine, la ora fixa, si care doarme bine in toate noptile. Singurele ei intrebari se refera la moliciunea scutecelor si la marimea borcanelelor, probleme pe care le discuta cu sotul, care este, de asemenea, foarte interesat. O mama ideala.
Pe cand dumneavoastra? Sunteti obosita din cauza noptilor prea putin dormite. Bebelu­sul este racit. Plange noaptea si vecinii va bat in tavan. Sau probabil ca sotul dumneavoastra se enerveaza, bebelusul refuza sa bea sucul de portocale sau varsa tot ce mananca, nu vrea sa se obisnuiasca cu ingrijitoarea, sau are oroare de baie, stiu eu? Uneori va spuneti: "Asta inseamna un bebelus?" si va simtiti in pragul disperarii.
Nimic si nimeni nu v-a pregatit sau avertizat in privinta acestor dificultati. Va comparati cu mama din reviste, mama perfecta a unui copil perfect, si simtiti inca si mai mult ca traiti un esec. Pentru ca nimeni nu este aici sa va spuna ca da, este adevarat, sunt multe dificultati, da, ele se vor rezolva, da, faceti cum puteti mai bine cu toata dragostea, si, treptat, incepeti sa credeti ca, fiind o mama rea, sunteti responsabila de dificultatile bebelusului.


Stop! Mama perfecta nu exista decat in filme si romane. Sunteti pe punctul de a invata sa deveniti o mama buna. Lucrul acesta cere timp si eforturi, intuitie si dragoste. Nu vine totul dintr-o data, din prima zi. Poate ca, la al cincilea copil, veti avea mai multa dezin­voltura. Dar, pana atunci, sunteti aici, langa primul dumneavoastra bebelus, intalniti dificul­tatile normale ale mamei unui bebelus normal constituit. El, micutul, v-a facut mama si tot el va va ajuta sa deveniti o mama buna. Pentru dumneavoastra, el are multa indulgenta. Asa cum sunteti, cu toata teama si toate stangaciile dumneavoastra, dar si cu imensa dumneavoastra tandrete, sunteti totul pentru el.
Ce-i de facut? Nu va comparati cu personajele de fictiune: dumneavoastra, copilul si tatal lui formati un trio unic. Incercati sa va destindeti, sa va odihniti. Petreceti mai mult timp mangaindu-l si dialogand cu bebelusul decat calculand cantitatea de lapte pe care a baut-o sau cat a dormit. Sunteti mama perfecta a acestui copil: nu putea sa aiba una mai buna, el nu viseaza o alta.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact