Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

Bebelasul in a treia luna de viata - primele luni de viata ale copilului / bebelusului - >TREBUIE SA STIMULAM BEBELUSUL?


Primul an de viata al bebelusului este totodata cel mai activ. In acest prim an, copilul este vulnerabil, sensibil la influentele externe. El va progresa vizibil de la o saptamana la alta, insusindu-si toate obiceiurile specific umane. In timpul acestei perioade se vor constitui structurile de baza pe care se va cladi toata evolutia ulterioara a personalitatii copilului. Nu toate trasaturile temperamentale si de personalitate se definitiveaza insa atat de devreme. Aceasta este o etapa de acumulari, viitoarea personalitate fiind determinata de o multitudine de factori. Dar, pentru viitorul copilului, este necesar ca acest prim an sa decurga normal.
Stiind lucrul acesta, unii parinti sau educatori au dedus ca trebuie sa "profite" de primul an pentru a stimula bebelusul cu orice pret. Ei au inceput cu copiii lor adevarate lectii destinate sa le grabeasca dezvoltarea. As vrea sa-i atentionez pe acesti parinti: prea multe stimulari fizice sau intelectuale pot face din bebelus un copil hiperactiv, anxios, agitat. El risca sa plateasca scump, in continuare, faptul de a fi atins un anumit stadiu mai devreme decat alti copii de aceeasi varsta. Ce importanta are? Are suficient timp mai tarziu pentru a cunoaste rivalitatea si competitia.
Toti bebelusii au de castigat atunci cand se gasesc intr-un mediu care-i ajuta sa-si dezvolte aptitudinile. Parintii, atenti la progresele bebelusului lor, tin mortis sa se ocupe simultan de: q7h937qi93obq- dezvoltarea sa senzoriala si corporala, care permite copilului sa perceapa lumea care il inconjoara si sa actioneze asupra mediului in care traieste;

-  dezvoltarea intelectuala, care permite copilului sa inteleaga informatiile pe care le primeste, sa le memoreze, apoi sa le foloseasca;

- dezvoltarea sociala si afectiva, care permite copilului sa creeze legaturi sociale si sa fie integrat intr-un schimb afectiv care ii este indispensabil. Acest ultim punct este esential: pentru ca va iubiti bebelusul, vreti pentru el ce este mai bun si doriti sa-l stimulati corespunzator.
Dar un bebelus are nevoie sa ramana singur, uneori, in patul lui sau in tarc. Astfel, invata sa nu aiba nevoie de altii, sa gangureasca cu jucariile lui si sa-si gaseasca propria independenta, ceea ce este fundamental. Are, de asemenea, posibilitatea de a ramane linistit, de a privi si de a asculta ce se intampla in jurul lui. Mai ales in aceste momente, evitati sa faceti galagie si creati in jurul bebelusului o ambianta de calm, tandrete, rabdare. Ce inseamna constientizarea bebelusului? inainte de toate, acest cotidian pe care-l impart parintii si copilul, alcatuit din mii de nimicuri care se schimba in permanenta: tot atatea mesaje de dragoste, tot atatea stimulari, tot atatea ocazii de a descoperi si de a afla lumea aceasta, care devine a sa.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact