Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

Bebelasul in a treia luna de viata - primele luni de viata ale copilului / bebelusului - >LUNA A PATRA: CINE ESTE BEBELUSUL?


Aceasta perioada este cea a socializarii. Jocul preferat al bebelusului consta in a emite sunete, pentru placerea de a le auzi, bineinteles, dar mai ales pentru placerea de a-si chema mama sau tatal si de a conversa; apare dimensiunea sociala si dimensiunea de comunicare (verbala sau non-verbala). Un bebelus caruia nu i s-ar raspunde niciodata, care n-ar fi solicitat verbal, ar sfarsi prin a-si diminua considerabil bagajul de sunete emise.
Dar, socializare nu inseamna doar limbaj verbal, ci inseamna capacitatea bebelusului de a-si comunica nevoile (chiar si non-verbal, prin gestica, mimica etc), de a se face inteles. El raspunde solicitarilor si-si exprima deschis placerea sau neplacerea.
In cele aproape patru luni de existenta, bebelusul a inregistrat deja destul de multe amintiri. Expresia figurii sale se modifica acum daca va zareste fata, daca aude cutia muzicala sau apa curgand la baie, daca zareste biberonul sau cainele care intra in incapere, isi sincronizeaza mimica si gangurelile, ca sa faca din ele un veritabil mijloc de comunicare. e9o1214es67cut


Bebelusul si-a dezvoltat totodata musculatura, si se remarca un inceput de coordonare motrice: stie sa apuce si sa pastreze pentru scurt timp un obiect. Lungit pe burta, isi poate tine acum picioarele intinse si se ridica pe brate. Poate chiar sa-si arcuiasca spatele si picioarele ca sa se legene din fata in spate. In fine, poate sa se rostogoleasca de la dreapta la stanga si sa se intoarca, ajungand pe spate.
Perceptia vizuala este acum aproape ca cea a adultului: bebelusul se acomodeaza perfect; poate coordona amandoi ochii la distante variabile. Are o buna perceptie vizuala a culorilor, de care se intereseaza in mod deosebit. In fine, percepe corect dimensiunea, ceea ce-l ajuta mult sa apuce obiectele. Asezat, isi tine capul drept, ceea ce-i permite sa aiba o viziune globala a lumii care il inconjoara... si-i da dorinta sa porneasca la desco­perirea ei!


Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact