Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

Bebelasul in a treia luna de viata - primele luni de viata ale copilului / bebelusului - >DIALOGATI CU COPILUL


Este important sa va obisnuiti inca de foarte devreme sa dialogati cu copilul. Nu-i credeti pe cei care va spun ca nu intelege. Vocile, de-acum familiare, si schimburile de cuvinte stau la baza viitorului sau limbaj si a securitatii lui interioare.
Vorbiti cu el, puneti-i intrebari: "Buna, Sofia! Este tata. Ai dormit bine? Vino putin in bratele mele!". Folositi cuvinte simple, fara sa va fie teama sa "vorbiti cu bebelusul", daca doriti sa faceti lucrul acesta. La nevoie, exagerati expresiile si mimicile dumneavoastra. Veti vedea cum copilul se insenineaza de placere si va zambeste. Il veti vedea cum incearca sa imite grimasele si expresiile fetei dumneavoastra.
De ce este atat de important sa-i vorbim?

Una dintre ratiuni este placerea pe care atat dumneavoastra, cat si copilul, o gasiti in dialogurile acestea pline de tandrete. Este singurul mod de a-l invata sa vorbeasca! Asezati-va in fata copilului, ca sa va vada bine fata, si dialogati cu el, dumneavoastra folosind cuvintele, iar el gangurelile si zambetele sale: este cel mai bun mijloc de a-l obisnui cu sunetele si cuvintele limbii materne, dar si de a-l invata mimicile care constituie limbajul non-verbal al propriei sale culturi. Copilul va sti foarte repede sa descifreze pe fata dumneavoastra placerea, dragostea, tandretea, dar si iritarea, oboseala sau mania!Copilul va vorbeste si el: schimburile facute sunt un adevarat dialog. El incepe sa emita sunete, sa le asculte cu un aer surprins, apoi incepe din nou, putin cate putin, sa se joace cu vocea pe care o descopera. Raspundeti-i. Ganguriti la randul dumneavoastra. Veti vedea ca dialogurile minunate care se inlantuie constituie o mare placere pentru bebelusi. Imitati-i, iar ei va vor imita. Veti putea atunci sa-i faceti sa descopere noi sonoritati.
Vorbiti cu bebelusul cand sunteti cu el: cand il imbracati, il schimbati sau ii pregatiti mancarea, spuneti-i ce faceti. Aratati-i obiectele care va inconjoara si numiti-le, explicati-i operatiile facute, puneti-i intrebari si lasati-i timp sa raspunda. Va raspunde cu o mare varietate de sunete si va va acorda o atentie sustinuta, care va va face sa continuati schimbul.
Nu este nevoie sa va straduiti sa simplificati la minimum vocabularul: vorbiti simplu, normal, si veti fi inteleasa. Nu va fie teama sa va repetati: repetitia este un factor important in invatare, iar copiii par deseori sa-l aprecieze. In fine, un dialog nu este un sir de cuvinte neintrerupte: spuneti-i cuvinte adevarate, cuvinte care au un sens pentru copil, alternand cu momente de tacere, pentru ca bebelusul sa poata lua parte la "conversatie".


Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact