Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

Bebelusul in a dua luna de viata - primele luni de viata ale copilului / bebelusului - >NEVOILE FUNDAMENTALE ALE BEBELUSULUI


Pentru a se dezvolta armonios, bebelusul nu are nevoie numai de lapte. Voi trece in revista celelalte nevoi ale lui: va pot asigura ca este vorba de nevoi a caror revendicare este legitima, iar satisfacerea lor este obligatorie. Nu e vorba de capricii. Raspunzand acestor nevoi, nu numai ca nu veti rasfata bebelusul, dar ii veti permite sa devina un copil mai usor de abordat, pentru ca este mai fericit.

NEVOILE FIZIOLOGICE
Acestea sunt nevoia de hrana si de caldura. Indiferent ca bebelusul este hranit la san sau cu biberonul, acoperit cu patura de lana sau de matase, toti parintii cunosc aceste nevoi si le fac fata, chiar si in timpul noptii.

NEVOILE AFECTIVE SI PSIHOLOGICE y5h567yg98knc
Altfel spus, dragostea, tandretea si raspunsul specific situatiilor dificile (durere, discon­fort etc). S-a descoperit recent ca atasamentul fata de mama (sau de persoana care o inlocuieste) este o nevoie fundamentala pentru structurarea personalitatii copilului. Aceste legaturi stranse se tes foarte devreme, de-a lungul recunoasterii olfactive si auditive a mamei, dar si gratie schimburilor de priviri si intregii comunicari non-verbale. Legaturile acestea depind in mare masura de modul in care mama stie sa inteleaga nevoile si chemarile copilului ei si de cum ii raspunde. Tatal si ceilalti membri ai familiei au de asemenea un loc important inca de la varsta aceasta, dar mama detine, incontestabil, un rol privilegiat, pentru cativa ani de acum incolo, iar bebelusul are nevoie de acest punct de reper.


Afectiune, caldura umana, disponibilitate si contacte regulate, toate acestea sunt indispensabile bebelusului. Ele ii permit sa aiba un sentiment de securitate. Sechelele observate la cei carora le-au lipsit sunt deseori greu de vindecat.

NEVOILE SENZORIALE SI CULTURALE
Inca de la nastere, simturile copilului sunt eficace si structurarea creierului sau se va dezvolta in functie de informatiile primite. Structurile mentale nu vor putea sa se dezvolte intr-un mod satisfacator in absenta stimularilor de ordin senzorial. De asemenea, este important, pentru viitoarea lui inteligenta (in sensul cel mai larg), sa nu-l lasati toata ziua singur intr-un leagan gol, ci sa-l integrati in activitatile familiei si sa-l stimulati. Contactele corporale, mangaierile, mirosurile diverse, jocurile, vocile si muzica, cuvintele blande, culorile, obiectele, formele, contactele stranse cu toti membrii familiei, sunt tot atatea feluri de a raspunde acestor nevoi. Bebelusul este o persoana: tratati-l ca atare.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact