Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

Bebelusul in a dua luna de viata - primele luni de viata ale copilului / bebelusului - >CARACTERUL BEBELUSULUI


Bebelusii nu se nasc cu calitati si cu defecte. Ei se nasc cu un "echipament" perfect pentru a intra in contact cu lumea, dar au totodata nevoie de ajutor ca sa supravietuiasca. Comportamentul variaza mult de la un bebelus la altul. Dupa modul in care se va raspunde la aceste comportamente, ei vor evolua intr-un anume mod.


Unii, inca din primele zile, par sa planga mai mult, sau dorm mai mult, sau zambesc cu usurinta, sau sug cu greutate etc. Mama bebelusului va raspunde printr-o anumita reactie. Daca ea are impresia ca-l intelege, ca-i face bine, va avea incredere in sine si va considera ca este competenta; relatia dintre ei se va dezvolta armonios si bebelusul isi va cultiva calitatile. Daca nu-l intelege si nu reuseste sa-i potoleasca plansetele, devenind anxioasa, bebelusul va reactiona cu plansete si mai puternice si va fi repede clasat in categoria bebelusilor "dificili".
Parintii nu trebuie sa aiba incredere in "etichetarile" din aceasta perioada. Dupa ecografie sau dupa auscultatiile prenatale, cuvantul medicului are deja greutate. Parintii sunt atat de atenti, atat de nerabdatori, incat fraze ca: "Se misca bine, va fi nervos", sau "Cu acesta veti avea multe de suportat" sau "Capul este putin cam mare in raport cu media" pot avea un efect considerabil. Acelasi lucru se intampla la nastere. Moasa si ginecologul tin locul ursitoarelor de altadata, iar cuvintele lor sunt considerate adevarate oracole. Din nefericire, se aud etichetari de genul: "Frumos bebelus, dar putin cam mic", "Ce voce, se simte ca-i place sa tipe!" etc.


Fenomenul este acelasi in saptamanile care urmeaza. Nu exista bebelusi capriciosi, rasfatati, incapatanati, lenesi sau rai. Dar, daca parintii sunt convinsi si au lipit aceasta eticheta pe comportamentul copilului lor, exista sanse reale ca pana la urma sa devina astfel.
A face cunostinta cu bebelusul inseamna a petrece timpul observandu-l, pentru a-i cunoaste bioritmul si pozitiile favorite, pentru a sti care sunt metodele ce il ajuta sa se calmeze si sa adoarma, unde sunt gropitele din obraji, care este mirosul corpului si forma picioarelor. Aceste mici detalii fac ca bebelusul dumneavoastra sa fie unic in lume.

Caracterul lui se va construi putin cate putin. Veti avea placerea sa-l descoperiti de-a lungul zilelor. Un bebelus fericit si sanatos este vesel, cu un caracter maleabil, dar nu intotdeauna cu un temperament usor de suportat. De fapt, un bebelus este o fiinta umana si nu un ursulet din plus, nu-i asa?


Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact