Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

Bebelusul in a dua luna de viata - primele luni de viata ale copilului / bebelusului - >PRIMUL TERCI


Conform actualelor prescriptii dietetice, va trebui sa asteptati circa trei luni inainte de a diversifica alimentatia bebelusului si mai ales sa adaugati pudra in biberon. De fapt, pana la varsta aceasta, laptele, fie ca este matern sau maternizat, ajunge sa acopere nevoile bebelusului. Daca vi se pare ca nu are o cantitate suficienta de lapte, puteti creste putin cantitatea administrata.
Totusi, in jurul varstei de trei luni, uneori cu o saptamana sau doua inainte, unii sugari se trezesc noaptea de foame sau incep sa ceara un biberon suplimentar. Altii au tendinta sa
k5f165kf58vpb
regurgiteze si le prieste lapte putin mai gros. In fine, terciul este o buna tranzitie de la un regim lactat strict la diversificarea alimentara. El aduce calorii suplimentare si elemente nutritive care nu se gasesc in lapte.

CE TERCI TREBUIE SA ALEGEM LA INCEPUT?
Mamele sunt uneori descumpanite in fata varietatii de pulberi oferite de raioanele supermagazinelor. Cand bebelusul va avea opt sau noua luni, veti putea sa-i dati intai pulberea aleasa de dumneavoastra, apoi sa o schimbati in functie de preferintele lui. Trebuie respectate insa cateva reguli de baza.
Pulberea pe care o alegeti trebuie sa fie:


- "pentru prima varsta" (nou-nascuti), adica destinata copiilor de la trei la sase luni;

- "fara gluten" (specificat pe ambalaj), care nu este tolerat de bebelus la varsta aceasta;

- "instant", pentru ca este mai usor asimilabila;

- simpla, cum ar fi o pulbere compusa din mai multe cereale, sau o pulbere diastazata*;

- fara zahar si sare.
Lasati deoparte pulberea din legume, din fructe sau cacao, care nu este indicata copilului de varsta aceasta.CE CANTITATE TREBUIE ADMINISTRATA?
O lingurita pentru cafea in biberonul de seara este in general cantitatea admisa. Ea ar trebui sa sature mai mult bebelusul si sa-i permita sa petreaca o noapte mai lunga fara sa-i fie foame. Unii copii pot primi o cantitate mai mare de pulbere, dar lucrul acesta trebuie stabilit in acord cu pediatrul.

CUM SA PREPARATI TERCIUL?
Daca pulberile "de fiert" cer o preparare rapida, cele instant, asa cum o indica numele, sunt solubile si se dizolva imediat, agitandu-le in biberonul cu lapte cald sau fierbinte. Laptele intrebuintat este acelasi cu cel pe care-l dati de obicei copilului, diluat in aceleasi proportii.
Pulberile asa-zise "lactate" se prepara cu apa. Adaugate in lapte, ele vor forma un preparat prea concentrat pentru bebelusi. Nu le folositi decat la sfatul medicului.
In fine, nu adaugati nici zahar, nici sare, nici miere in terci. Chiar daca, dupa ce l-ati gustat, il gasiti intr-adevar fad! Este inutil sa-l obisnuiti pe copil sa manance dulce, cu atat mai mult cu cat este daunator sanatatii.
> ATENTIE!
Terciurile, foarte in voga odinioara, sunt putin demodate. Gratie acestui lucru, intalnim mai putini bebelusi "buhaiti". Caloriile aduse de aceste pulberi sunt in mare parte stocate sub forma de grasimi: administrate in exces, acestea pot ingrasa bebelusul exagerat de mult. Dat in cantitate rezonabila (preferabil cea prescrisa de pediatru, si nu cea marcata pe cutie), terciul poate aduce mari servicii si contribuie la echilibrul nutritiv al meniului.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact