Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

Bebelusul in prima saptamana de viata - primele zile de viata ale copilului - primele 7 zile - >BEBELUSUL - PRIMA ZI - SA FACEM CUNOSTINTA






Sau, mai degraba, sa continuam sa facem cunostinta, pentru ca este evident ca dialogul cu bebelusul era inceput inca din timpul sarcinii. Zilele petrecute la maternitate sunt, intr-adevar, momentul ideal pentru ca, plina de dragoste si disponibilitate, sa aprofundati intalnirea cu bebelusul abia nascut. Ceea ce uneori specialistii numesc "acordare" se refera la legaturile care se creeaza intre nou-nascut si mama, apoi la relatiile cu tatal lui, toate acestea incepand o data cu venirea bebelusului pe lume.

IMEDIAT DUPA NASTERE
Bebelusul este pus pe burta dumneavoastra, inca lipicios, cu respiratia de-abia stabilizata. Puneti bebelusul pe abdomenul dumneavoastra, cu capul langa sani, cu picioarele indoite. Puneti mainile pe spatele lui si masati-l usor, cu afectiune. Primul lui contact epiderma pe epiderma trebuie facut cu dumneavoastra si nu cu moasa. Daca este prezent si tatal copilului, poate avea si el acest contact foarte precoce, punandu-si mana aproape de a dumneavoastra.
Faptul ca sta lipit de dumneavoastra este un privilegiu pentru copil din mai multe privinte.

- El regaseste bataile inimii dumneavoastra care l-au leganat in timpul perioadei intrauterine. Regasirea aceluiasi zgomot familiar "afara" este un element important de calmare a bebelusului si dezvolta un sentiment de securitate.

- Lipit de pieptul dumneavoastra, bebelusul va simte mirosul si prezinta deja reflexul de a se refugia acolo.

- Daca vorbiti amandoi cu el, il chemati pe nume, va regasi vocile dumneavoastra, ale caror vibratii Ie-a perceput inca inainte de a le auzi. Bineinteles ca aceste voci sunt percepute diferit fata de cum le auzea in utero, dar, pentru ca au aceleasi inflexiuni si aceleasi accente, bebelusul le va recunoaste.

IN ORELE URMATOARE
Daca nasterea s-a desfasurat bine si fara prea multe suferinte, atat pentru mama cat si pentru copil, bebelusul ramane in sala de travaliu, langa mama lui, aproximativ doua ore. Chiar daca bebelusul se afla in incubator, puteti cere ca el sa fie plasat in apropierea dumneavoastra, la indemana. Veti fi mirata vazand copilul treaz, atat de linistit si de atent. Ca si cum a uitat "furtuna" din care abia a iesit. Fiti sigura ca nou-nascutul este, in acest moment, receptiv si sensibil la privirile si cuvintele dumneavoastra.
Veti putea folosi momentele acestea:


-  ca sa-i vorbiti incetisor, urandu-i bun venit;

-  ca sa continuati sa-l mangaiati cu afectiune pe cap, de-a lungul spatelui, apoi peste tot; mangaierile lente si blande vor constitui o mare binefacere pe plan psihologic;

-  ca sa puneti bebelusul la san daca doriti sa-l alaptati.
Odinioara se obisnuia ca in orele ce urmeaza nasterii bebelusii sa nu fie hraniti.

- Atunci cand se constata ca reflexul de supt este puternic si precoce, punerea la san imediat dupa nastere are toate sansele sa se desfasoare natural si fara probleme.

- Lichidul produs de glandele mamare in primele zile, numit colostru, are un aport esential pe plan nutritional dar mai ales imunitar, continand numerosi anticorpi foarte pretiosi pentru sanatatea copilului. O data trecute cele doua ore de dulce intimitate, veti merge in camera dumneavoastra sa va hraniti putin si sa va odihniti. Putin mai tarziu va veti regasi bebelusul imbracat in hainele lui si culcat, dornic, ca si dumneavoastra, sa va regaseasca.
Uneori se intampla ca o problema de sanatate ce o afecteaza pe mama sau pe copil sa-i impiedice sa profite de aceste prime ore. Daca este si cazul dumneavoastra, nu fiti prea deceptionata: imediat ce veti putea, veti recupera timpul pierdut printr-un surplus de atentie si de tandrete.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact