Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

Bebelusul in prima saptamana de viata - primele zile de viata ale copilului - primele 7 zile - >ALAPTAREADeseori, hotararea mamei de a alapta sau nu, este luata inca inainte de nastere. Aceasta depinde, in parte, de raportul pe care fiecare femeie il intretine cu propriul corp, de ideea pe care o are despre noul rol de mama si de atitudinea sotului ei fata de alaptare.
Punctul de vedere al bebelusului este mai simplu -alaptarea ii convine perfect, din mai multe motive:

- Laptele este un produs "fabricat" special pentru el si se modifica in calitate si cantitate, dupa nevoi.

- Contine anticorpi care il imunizeaza impotriva nume­roaselor boli.

- Permite bebelusului sa-si regleze singur apetitul si nevoile, dand mamei ocazia sa-i cunoasca bioritmul.

- Simbolic, alaptatul intareste relatia mama-copil, mentinand o legatura corporala.

- Este perfect digerabil si nu produce nici o alergie.

- Satisface din plin nevoia contactului corporal cu mama, satisfacand astfel cerinta afectiva a bebelusului.
Punctul de vedere al parintilor este uneori diferit: daca alaptarea il exclude pe tata din intimitatea me­selor, in schimb, pentru mama este o constrangere, cerandu-i-se o mare disponibilitate.


Daca nu va alaptati bebelusul sau daca nu simtiti ca va cuprinde instantaneu puterea instinctului matern nu inseamna ca sunteti o mama rea. Fiecare isi poate gasi modalitatea de a fi mama, dupa propriul temperament.
Trebuie insa sa stiti ca momentele din timpul mesei sunt momente privilegiate pentru bebelusi, mai ales la varsta cand isi petrec cea mai mare parte a zilei dormind. Biberonul, ca si sanul, poate fi dat intr-o atmosfera de mare intimitate. Bebelusul, cuibarit in bratele dum­neavoastra, se invata cu mirosul dumneavoastra; ii vorbiti incetisor, ii suradeti, el va priveste...

Ambianta de calm, blandete, de placere intima si impartasita este mai importanta decat laptele propriu-zis (laptele praf, care inlocuieste laptele matern fiind de o calitate excelenta) sau continutul lui.


Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact