Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

Animalele pe care le tineti in casa, in curte de companie, domestice sau salbatice. Animale de jungla sau fioroase. - Ghepardul
Animale Ghepardul modul de viata si caracteristicile lui animal .com .ro


Ce splendid animal este ghepardul!

El este aristocratul savanei. Corpul acestei feline este cu adevarat construit pentru alergare. Este de altfel cel mai rapid animal terestru de pe planeta.

Poate atinge incredibila viteza de-l10 km/h, ceea ce ii permite sa vaneze prazi foarte iuti, cum sunt gazelele. Si totusi, in ciuda vitezei sale record, ghepardul rateaza de 9 ori din-l0 atunci cand vaneaza, la fel ca majoritatea pradatorilor! Spre deosebire de alte feline, el vaneaza ziua si ghearele sale nu sunt complet retractile; ele ii permit sa se agate de sol si sa accelereze fulgerator sau sa se intoarca brusc in plina alergare.

Coada lunga ii este foarte utila pentru a-si pastra echilibrul in timpul curselor sale nebunesti. Cand nu vaneaza, ghepardul isi petrece viata in culcus; acolo, femela aduce pe lume intre 4 si 6 pui care nu cantaresc mai mult decat o portocala. In primele luni de viata, multi pui de ghepard sunt ucisi de lei, vulturi sau hiene, mama ghepard putand cu greu sa-si apere puii. Apartinand felinelor, ghepardul toarce asemenea pisicilor.

Ei isi parasesc mama pe la un an si jumatate, dar raman impreuna cu fratii si surorile lor pana cand devin buni vanatori.


In ciuda convingerii atat de raspandite, ghepardul nu este o felina atat de rapida pe cat pare. Exista o specie care il intrece si, desi are nume de felina, nu face parte din aceeasi familie. Cel mai rapid animal de pe Pamant este gandacul-tigru, care poate parcurge intr-o singura secunda o distanta egala cu de-l71 de ori lungimea sa. In pofida celebrei sale reputatii, ghepardul ar trebui sa alerge cu 770 km/h doar ca sa ajunga din urma aceasta insecta agila.

Ghepardul alte poze si imagini
Poze Ghepardul Imagini colorate Ghepardul

Politica de confidentialitate
Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact