Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos
Navigare aproape doi ani
Preconceptia
Sarcina
Nasterea
Copilul sugar - bebelusul
Copilasul 1 - 2 ani
Copilasul 2 - 3 ani
Copilul 3 - 6 ani
Copilul 6 - 11 ani
Adolescenta

povesti si povestiri pentru copii - povestioare pe care sa le citesti sau sa le spui copilului - >POVESTEA UNEI PICATURI DE APA de M. GHIVIRIGA

-  Nicu! Nicu!. Nicu!

-  Cine ma striga? intreaba Nicu speriat. Stia doar ca este singur in bucatarie.

-  Pic, pic, pic. Nu ma lasa sa cad, Nicule, am sa alu­nec pe canal si mi-e frica, prinde-ma.
Baietelul prinde picatura de apa pe o farfurioara.

-  iti multumesc, Nicule...


-  De unde stii cum ma cheama?


-  Sa-ti povestesc...

Odata locuiam impreuna cu alte picaturi de apa intr-o oala care fierbea pe aragaz. Din cauza caldurii focului, unele picaturi se prefaceau in aburi. Pe fereastra des­chisa, aburii fugeau repede afara si se ridicau sus, sus de tot spre soare. In oala raminea din ce in ce mai putina
apa.

-  Unde s-a dus apa? ai intrebat-o pe bunica. Ea ti-a aratat cum deasupra apei care fierbe se formeaza aburi, care se ridica in sus. Prefacuta in aburi m-am ridicat si eu din oala aceea. Am trecut pe langa tine, am iesit pe fereas­tra si m-am inaltat spre vazduh.
Acolo sus m-am intilnit cu alte picaturi mici, transfor­mate in vapori de apa (tot un fel de aburi). Stii de unde veneam?... Din pamintui udat de ploaie, din apa riurilor si chiar din marea cea mare.
Din cauza caldurii dogoritoare a soarelui, apa se prefa­cuse, ca si mine, in vapori de apa.
Acum locuiam impreuna un numar foarte mare de va­pori de apa si stateam unul langa altul. Vintul ne purta in­coace si incolo.
Stii cum se numesc gramajoarele acestea de vapori care se vad pe cer? Nori. Cu timpul ne-am strins mai multi unul langa altul si, impreuna cu praful din aer, ne-am transformat din nou in picaturi de apa.
Am pornit-o cu repeziciune sp/e pamint. Eram un strop de ploaie. Stii tinde m-a aruncat vintul? chiar in Marea Neagra.
Ce frumos ma jucam eu cu nenumaratele mele surori pe crestele valurilor!
M-am apropiat de tarm si tu, care erai pe plaja, ai intrat in apa si m-am prins de bratul tau. Dar vai... nici nu m-ai observat. Din cauza soarelui dogoritor, m-am evaporat din nou. Si iarasi sub forma de vapori de apa, intr-un nor mare; vintul m-a purtat in inaltul cerului. Ploaia m-a arun­cat pe pamint, iar din el m-au luat plantele insetate. Le-am ajutat sa creasca si sa rodeasca.
Ah, stai sa-ti povestesc ce mi s-a intimplat intr-o
iarna...

Eram sus, de tot, in vazduh, cu alte picaturi de apa. Ne-am indreptat apoi spre pamint. Pe drum ne-a cuprins un frig teribil. Ne-am pus haine pufoase, albe si am ince­put sa ne jucam plutind incet.
Te-am recunoscut intr-un grup de copii care strigau: ninge! ninge!... si m-am asezat pe manusa ta albastra. Eram atunci un fulg de zapada. Ai suflat spre mine. Mi-era cald. Mi-am aruncat haina cea alba si am devenit din nou o simpla picatura de apa.
Dragul meu prieten noi ne-am intilnit de mai multe ori. Intr-o dimineata de vara m-ai gasit aninat pe o fereastra de o frunza fiindca... In noptile de vara, cand vaporii de apa ating frunzele reci, ei se prefac in stropi mici de roua... Iar intr-o dimineata de toamna ai privit bruma si n-ai stiut ca si eu ma gasesc acolo.
Nicusor, as putrea sa-ti povestesc multe, multe din pe­ripetiile mele.
Odata am intrat in pamint de unde am iesit afara for-mind cu alti frati un izvor.
Oamenii capteaza apa din aceste izvoare si o duc prin tevi la robinetele din bucatarie si baie. Pe acest drum am ajuns si eu la tine. Dar... Nicusor, nu vezi ce mica am ramas? Ma evaporez...

- Mai stai putin, te rog, Pic!
Spune-mi, cand ne mai vedem?

Politica de confidentialitate
Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact