Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

viitoarea mama - sarcina si probleme de sarcina - sfaturi si indrumari de calitate - >Mama - o a treia ecografie, prezentatia, prezentatia craniana, pelviana, transversala






Uterul este un organ remarcabil. In timpul sarcinii el creste in greutate de cel putin 10 ori, iar in volum de circa 500 de ori. Progesteronul joaca probabil un rol in aceasta incredibila expansiune.
Marindu-si volumul, uterul apasa pe diafragma, pe care o impinge pana la limita cutiei toracice. Simtiti urmarile acestui fapt printr-o senzatie de jena, mai ales cand sunteti asezata; senzatia poate deveni chiar dureroasa uneori. Daca vi se intampla acest lucru, stati in picioare si intindeti-va, ridicand bratele si inspirand. Coborati bratele, expirand. g1d263gq31juf
Cum pielea de pe abdomen este foarte intinsa, ombilicul este si el tras si aplatizat. La unele femei este tras atat de tare incat se intoarce si iese in relief.




Efectuati o a treia ecografie


Intre a 32-a si a 35-a saptamana de amenoree, este momentul sa efectuati a treia ecografie. Aceasta nu este indispensabila daca sarcina decurge normal, deoarece se admite ca o supraveghere clinica buna este preferabila unor ecografii multiple, dar efectuate superficial. Cea de-a treia ecografie are si ea rostul ei:


- cand exista temeri privind o intarziere in dezvoltare; de exemplu, cand mama a contractat o boala infectioasa; prin ecografie se pot verifica: dimensiunile fatului, bataile inimii, miscarile reflexe la zgomot si lumina

- cand exista banuiala unei boli tratabile; ecografia permite sa se constate existenta afectiunii si astfel se poate actiona rapid, imediat dupa nastere; de exemplu, in cazul unei stenoze a pilorului sau al unei malformatii cardiace

-  cand placenta este inserata prea aproape de orificiul intern al colului; se poate masura distanta efectiva dintre ele; exista situatii cand placenta praevia este inserata foarte jos, obturand orificiul si obligand ca nasterea sa se efectueze prin cezariana

- cand exista temeri privind o prezentatie care ar impune cezariana; in mod normal fatul isi incepe coborarea spre bazinul matern in jurul celei de-a 3l-a saptamani de amenoree; la multipare, pozitionarea poate avea loc mai aproape de termen.
La apropierea momentului nasterii se efectueaza masurarea diametrului biparietal (D.B.P.), adica a diametrului capului fatului. Se masoara totodata si diametrul abdominal, la nivelul ombilicului. Cele doua dimensiuni trebuie sa fie intr-o anumita armonie. prin palparea abdomenului si, daca exista vreun dubiu, se confirma prin ecografie sau radiografie.
Pentru desfasurarea normala a nasterii esential este ca prezentatia sa fie verticala. Prezentatia verticala poate fi cu capul in jos (cazul cel mai frecvent), sau cu capul in sus.

Prezentatia craniana

Copilul, ocupand tot spatiul disponibil in uter, se adapteaza cat mai bine la forma acestuia. De aceea, in 95% din cazuri el plaseaza partea cea mai voluminoasa a corpului in zona cea mai larga a uterului. Aceasta are ca rezultat pozitionarea cu capul in jos si cu spatele, cel mai adesea, orientat spre stanga.
Prezentatia cu crestetul capului. Este modul de prezentatie cel mai frecvent, aproape de 95% din cazuri. La intrarea in bazin el se prezinta cu crestetul capului. Capul se va angaja in bazin in momentul nasterii, cu barbia sprijinita pe piept.
Prezentatia faciala. in acest caz, capul este complet in extensie Nasterea este adeseori dificila si poate fi necesara o cezariana.
Prezentatia frontala. in acest caz, cezariana este obligatorie deoarece capul copilului se prezinta cu diametrul cel mai mare si face nasterea imposibila.

Prezentatia pelviana

Copilul este in pozitie verticala, dar orientat invers decat in cazurile precedente: prezinta la nastere fesele. Aceasta pozitie poate fi datorata uterului prea mic sau malformat. In momentul nasterii expulzia poate fi dificila si necesita anestezie generala.

Prezentatia transversala

Copilul este plasat transversal la intrarea in bazin si blocheaza trecerea, cu spatele. In aceste situatii, umarul este cel care apare primul. Este necesara o cezariana.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact