Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

pentru organizare si orientare - Schimbarea locurilor, cuiburilor, cercul gemenilor, jocuri pentru copii

SCHIMBATI-VA LOCURILE!
Copiii sunt .asezati in formatie de cerc, cu fata spre interior si fiecare primeste un nume de insecta, pasare sau animal. In jurul lor isi deseneaza cu creta pe sol un cerc, iar in mijlocul cercului mare se plaseaza un copil care indeplineste rolul de conducator. Acesta striga doua din numele de animale (pasari, insecte) pe care le au copiii, de exemplu „ursul si veverita", „fluturele si gindacelul", „vrabiuta si albina". Copiii care au aceste nume trebuie sa-si schimbe locurile intre ei, iar conducatorul sa ocupe unul din locuri. Daca cei strigati nu au fosit atenti si nu au schimbat locurile sunt sanctionati. Cel care a pierdut locul devine conducator si astfel jocul continua.

SCHIMBAREA CUIBURILOR
Copiii sunt asezati in cercuri desenate cu creta pe sol, formind un cerc mare in mijlocul caruia se afla 2 copii pe care ii alege educatoarea. La comanda ei, fiecare incearca sa schimbe looil cu vecinul sau, strigand : „Fa-mi loc!", rostind numele mic al acestuia. Cel indicat este obligat sa paraseasca cercul, procedind la rindul lui la fel cu un altul, in timpul acestor schimbari cei 2 din mijloc incearca sa atinga pe unul din copiii care isi schimba locurile. Daca reusesc, se schimba rolurile intre cei 2 copii si jocul continua.

POSTA MERGE
Toti copiii sunt dispusi in formatie de cerc. In jurul picioarelor fiecare isi deseneaza un cerc. In mijlocul cercului mare se afla un copil care are rol de „postas". Cei de pe cerc primesc cite un nume de oras. La inceperea jocului postasul striga, de exemplu : „Posta merge de la Bucuresti la Pitesti !" Cei care au primit aceste denumiri trebuie sa treaca repede unul in locul celuilalt. In timpul acesta, „postasul" cauta sa ocupe unul din cele doua cerculete. Acela oare ramine fara cerc devine „postas" si jocul continua. Daca ,,postasul" nu reuseste sa ocupe un cerculet, continua jocul si striga o alta pereche.
„Du-te la vecinica!" in timp ce acesta se deplaseaza spre copilul aratat, ceilalti prin alergare isi schimba locurile intre ei. Copilul din centru cauta sa ocupe unul din locuri. Daca reuseste, cel ramas fara loc trece in mijlocul cercului
si jocul se reia daca mu, ramine tot el mai departe.

ÎTI IUBESTI VECINUL ?
Copiii sunt dispusi in formatie de cerc si fiecare are desenat in jurul picioarelor un cerculet. Conducatorul jocului, educatoarea sau un copil, sta in mijlocul cercului mare si se adreseaza unuia de pe cerc, intrebindu-l : „iti iubesti vecinul ? Daca acesta raspunde „Da!", conducatorul se adreseaza altuia. In caz ca acesta raspunde „Nu!", conducatorul intreaba iar: „Ce vecin ti-ai dori?", iar acesta trebuie sa spuna numele unui copil, cu care urmeaza sa-si schimbe locul. Atit ei cit si conducatorul incearca sa ocupe un cerculet. Acela care ramine fara loc trece in mijlocul cercului si devine conducator.

CERCUL GEMENILORPe terenul de joc se deseneaza „cercul gemenilor". Pe circumferinta acestuia se deseneaza la distante egale un numar de cerculete, corespunzator cu jumatatea efectivului copiilor care participa la joc. In fiecare cerc se asaza cite o-pereche de copii, care se tin de mina. In mijlocul cercului mare se mai deseneaza un cerc mic unde sunt asezati gemenii. Perechile sunt numerotate. Jocul incepe la comanda educatoarei care striga doua numere. Perechile care se gasesc in cerculete si au aceste numere trebuie sa-si schimbe locul. Perechea care se afla in cercul „gemenilor" incearca sa ocupe unul din cercurile numite, inaintea sosirii celorlalti.. „Gemenii" nu sunt obligati sa alerge catre acelasi cerc (fiecare poate ocupa unul din cercuri). Cei numiti sa-si schimbe locurile nu au voie sa revina la cercul pe care l-iau parasit.
Cerculetul se considera ocupat de cel care a pus primul piciorul inauntru. Cei ramasi pe din afara trebuie sa se aseze in cerculetul „gemenilor", la mijloc.
VARIANTA
Acelasi joc, ou deosebirea ca se pot striga deodata cite trei numere care se pot schimba intre ele.
VARIANTA

In timp ce perechile din cerculetele strigate isi schimba locurile si celelalte perechi din restul cerculetelor pot sa-si schimbe locurile intre ele, cu mentiunea ca perechile nu au voie sa-si dea drumul la miini.


Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact