Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

pentru organizare si orientare - Buchetelele, lantul, acul si ata, de-a trenul - jocuri amuzante

BUCHETELELE
Copiii formeaza un cerc si merg pe circumferinta acestuia executand diferite miscari dupa comenzile date de educatoare, ca : mers obisnuit, ca piticul, sarituri ca iepurasul, ca vrabiuta etc.
La un moment dat, educatoarea striga un numar, de exemplu, 5. La auzul acestei comenzi, copiii se string in grupe formate din cite 5. Gruparea se face sub forma de buchetele, lant de brate etc. Cei care nu au reusit sa se grupeze in buchetele conform numarului strigat sunt penalizati si ies din joc.
Jocul continua, strigandu-se alte numere, pana cand ranim in cerc doar patru copii.

LANTUL
Copiii sunt raspinditi pe terenul de joc. Pentru inceperea jocului educatoarea striga un numar, iar copiii formeaza un lant corespunzator ou numarul strigat, asezindu-se in linie,, inpoia unei linii de plecare, tinindu-se de miini. Educatoarea indica o tinta. Care „lant" o atinge primul este cistigator. Copiii care n-au intrunit numarul cerut la formarea lantului sau oare in timpul alergarii au rupt lantul de brate ies din joc.

ACUL Sl ATA
O parte din copii sunt asezati in formatie de cerc, tinindu-se de miini, cu fata spre centru. Alti 8—9 copii stau pe un sir, tiniindu-se de mijloc si formeaza : primul acul, restul ata. Acul cosind, adica alergand in diferite directii in afara cercului si prin interior, trage dupa el ata. Copiii care formeaza cercul usureaza trecerea grupului de copii, ridicand, bratele sus sau impiedicand trecerea prin coborarea bratelor..
Jocul se termina atunci cand ata se rupe, cand un jucator se desface de grup, impartind' sirul in doua. Cel care a rupt ata trece in interiorul cercului si i se da o pedeapsa hazlie, de exemplu, sa faca saritura iepurelui, sa sara intr-un picior etc.
Jocul continua cu schimbarea rolurilor intre copii.

PRIN TUNEL
Copiii sunt dispusi pe doua siruri, pe perechi, cu bratul din interior sus, apucat de miini, formand un tunel.
La comanda educatoarei, ultima pereche se deplaseaza inainte, prin tunel, si se aisaza in fata primei perechi. Dupa ea urmeaza si celelalte perechi, una dupa alita.
Jocul se termina cand prima pereche a ajuns din nou prima, unde a fost la inceperea jocului.
Daca efectivul grupului este mare se pot forma mai multe echipe, iar jocul se poate desfasura sub forma de intrecere.

VERIGILE LANTULUI
Efectivul grupei este impartit in patru echipe, asezate in colturile terenului de joc, delimitate in prealabil. Unul dintre coipii, conducatorul „lantului", alearga prin fata lor si atinge cite un copil pe umar. Acestia sunt obligati sa se prinda de .,,conducator", formind astfel „verigile lantului", in ordinea in care au fost atinsi. Astfel lantul se mareste treptat cu cite o veriga.Deodata conducatorul se opreste si striga : „Toti la loc!" Atunci toti copiii din lant trebuie sa alerge cit mai repede Ia locul de unde au fost luati.
Cine ajunge primul la lotrul initial schimba locul cu conducatorul jocului.

TRENUL
Copiii sunt asezati pe un sir, cuprinzand cu bratele mijlocul celui din fata. Fiecare copil reprezinta un vagon, iar sirul „trenul". In flancul drept al sirului sta educatoarea care este „mecanicul trenului" si un copil aflat langa ea reprezinta „locomotiva".
La comanda mecanicului, locomotiva fluiera si trenul se pune in miscare incet, apoi din ce in ce mai repede, trecind din mers in alergare. Pe terenul de joaca sunt asezati 2 copii: unul cu un stegulet rosu, iar celalalt cu unul verde si dirijeaza mersul trenului. cand copilul cu steguletul rosu face semn, ridicindu-l in sus, trenul se opreste, iar cand celalalt ridica steguletul verde, trenul porneste din nou. Astfel, cei doi dirijeaza mersul trenului pana cand acesta ajunge in „gara" fixata de la inceput, unde educatoarea numeste alti conducatori.

DE-A TRENUL
Copiii stau asezati calare pe banca de gimnastica, unul in spatele celuilalt, cu talpile sprijinite pe sol.
Paralel cu banca, in ambele parti, se plaseaza pe sol cite un baston de gimnastica.
La comanda educatoarei, copiii se apleaca, apuca si ridica bastoanele, tinindu-le la nivelul umerilor cu bratele indoite din cot. Tot la comanda copiii duc bastoanele alternativ inainte si inapoi, imitand miscarea bielelor locomotivei, apoi le ridica prin lateral la nivelul umerilor si le coboara ; le ridica cu bratele intinse deasupra capului, apoi iar le coboara, imitind de mai multe ori mersul trenului.
Miscarile sunt insotite de onomatopee si cuvinte: „Acum te duc !, Te duc ! (spuse ritmat), ssss !".
La comanda de incetare, copiii asaza bastoanele pe sol.


Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact