Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

pentru aruncare prindere - Stafeta, singuraticul, picul, biliard

STAFETA CU TRAGERE LA COS
Copiii sunt impartiti in doua echipe, egale ca numar, asezate pe siruri, inapoia liniei de ochire. Fiecare copil are un numar de ordine. Inaintea fiecarei echipe, la distanta de
2 m, se afla cite un cos si fiecare echipa are cite o minge.
La comanda de incepere a jocului, educatoarea striga u<n numar (2, 3, 6 etc). Copiii din ambele echipe, care poarta numarul strigat, ies prin dreapta sirurilor, iau mingea, se asaza in dreptul liniei de ochire, arunca la cos, se duc dupa ele, le asaza pe linia de ochire, apoi se intorc prin stinga, isi ocupa locurile si jocul continua strigandu-se alte numere.
Daca mingea intra in cos se acorda 1 punct echipei din care face parte copilul care a tintit, iar pentru reluarea mai rapida a locului in sir se acorda tot 1 punct.
SINGURATICUL
Pe terenul de joc se deseneaza un patrat cu latura de 10 m. Pe o latura se asaza un popic care reprezinta ^singuraticul", iar in apropierea acestuia sta un copil cu rol de ,,paznic". Pe latura opusa se asaza jucatorii, adica cei care ataca, fiecare avind oite um baston de oca 40 cm lungime.
La comanda de incepere a jocului, cei de pe latura de aruncare, in ordinea asezarii lor, arunca cu bastonul in „singuratic" pentru a-l dobori. Daca nici unul nu reuseste sa doboare „singuraticul", „pazitorul" striga catre ei: „Iesiti!". Copiii alearga sa-si ia fiecare bastonul lui, iar „pazitorul" intii il ridica la loc pe „singuratic", apoi isi ia un baston oarecare si este atent ca cel care ataca sa nu rastoarne popicul, in timp ce ceilalti jucatori se reintorc si inconjura „popicul". Cel care reuseste devine „paznic", iar in caz contrar ramine cel oare nu si-ia gasit bastonul.
Daca unul dintre copii loveste „singuraticul" si-l doboara jocul se opreste, iair cei oare au aruncat bastoanele alearga sa le ia. Paznicul ridica la loc popicul, isi ia un baston si supravegheaza sa nu fie incalcate regulile de mai sus.

PATRATUL VESEL

Copiii sunt impartiti in mai multe echipe, asezate pe siruri, inapoia liniei de ochire. La distanta de 1,50—2 m se plaseaza un panou cu dimensiunile de 1,20/1,20 m, care este impartit in 9 patratele egale. In mijlocul fiecarui patrat este infipt un cui mare. Patratele au valori diferite dupa dificultatea pe oare o prezinta atingerea tintei respective. Fiecare copil trebuie sa arunce cu 5 cerculete, care au diametrul de 30—40 cm.
La comanda de incepere a jocului, pe rind, fiecare copil se asaza in dreptul liniei de ochire, primeste 5 cerculete infasurate ou un material moale (pinza, hirtie, plastic etc), ca sa nu sara la atingerea panoului, pe care le arunca pe rind, cite unul, spre panou, tintind cuiul dintr-un patrat. Dupa aruncarea cerculeteloir, educatoarea noteaza cite cerculete s-au fixat si in ce tinta, iar copilul respectiv trece la coada sirului s.a.m.d. La sfirsitul jocului este evidentiat acela care a reusit sa -realizeze cel mai mare punctaj.
TINTA
Copiii sunt impartiti in doua echipe, egale ca numar si fiecare are in mina cite un saculet umplut cu boalbe.

Inaintea lor, la distanta de 1,50 m de la linia de ochire, este desenat pe sol un patrat cu latura de lin, in mijlocul caruia se pune o tinta formata din 4 cercuri concentrice, de diferite dimensiunii. Cercuiletul din mijloc valoreaza 10 puncte, iar celelalte descresciind din doua in doua (8, 6, 4).
La semnalul educatoarei, primii din fiecare echipa arunca saculetul spre tinta si obtin puncte in raport cu valoarea cercului in care a fost aruncat. Daca un saculet cade pe linia unui cerc, se acorda numarul de puncte al cercului cu valoare mai mare. De exemplu, daca ajunge la linie, intre cercul cu valoarea 6 si cel cu valoarea 8, se acorda 8 puncte. Cistiga echipa caire, la terminarea jocului, are cel mai mare punctaj.TRASUL CU ARCUL
Din lemn verde cu elasticitate, de exemplu, din salcie, se face un arc legat cu o coarda din sfoara. Dintr-o dranita, scin-durica de brad sau dintr-o nuelusa dreapta se confectioneaza una sau mai multe sageti si pe un stalp sau un suport se fixeaza o tinta.
Copiii, pe rind, de la cativa metri, vor trage cu arciul la tinta. Cei care nimeresc in tinta primesc un grad militar, incepind de la fruntas pana la general. Acela care tinteste de cele mai multe ori va avea gradul cel mai mare si va fi declarat cistigator.
PICUL
Copiii sunt impartiti in doua echipe, egale ca numar. Prima echipa sta intr-un cerc desenat in mijlocul terenului de joc si fiecare aire cite un bat, lung de 40—50 cm, de grosimea unui deget.
Conducatorul jocului sta si el in acest cerc, dar in afara de batul obisnuit, mai aire in mina un „pic" (un betisor mic de 10 cm si gros cat doua degete).
A doua echipa sta in afara cercului.
Jocul se desfasoara astfel : un jucator din echipa nr. 1 loveste cu batul sau „picul", astfel incat acesta sa ajunga cit mai departe de cerc. Jucatorii din echipa nr. 2 incearca sa prinda „picul" si daca reusesc cistiga 1 punct. In cazul in care nu reusesc sa-l prinda, cu ajutorul bastoanelor vor cauta sa introduca ,.picul" in cerc, iar acestia vor incerca sa loveasca „picul11 cu bastoanele si sa-l trimita cit mai departe, in afara cercului. Daca echipa nr. 1 izbuteste sa scoata „picul11 din cerc se masoara cu bastonul distanta de la cerc pana la locul unde a cazut „picul" si pentru fiecare lungime de baston se acorda cite 1 punct.

BILIARD
Colectivul este impartit in doua echipe, egale ca numar, asezate pe siruri, la 2 m de o masa pe oare se desfasoara jocul. Masa trebuie sa aiba o forma dreptunghiulara, sa fie sprijinita cu latura oare reprezinta latimea de un perete, iar picioarele sa fie asezate pe cite o rondea, astfel incat sa aiba o usoara inclinare. Pe latura mai inalta se asaza un cadru de scindura sau placaj, care are 5 arcade numerotate astfel : 1 —2 — 3 — 4 — 5. Pe latura mai joasa, la mijloc, se fixeaza o scindurica, iar la mijlocul acesteia, pe masa, se asaza o minge de tenis.. Toti jucatorii au cite un baston de gimnastica in mina (fig. 142).
Dupa ce se stabileste care echipa incepe jocul, se da semnalul de incepere. Primul loveste cu bastonul mingea, dindu-i un impuls spre una din arcade. Daca mingea intra pe sub arcada se noteaza numarul arcadei respective, care reprezinta punctele cistigate de echipa. Componentii echipelor executa alternativ lovirea mingii. Daca mingea nu patrunde pe sub arcada sau daca nu revine din arcada nu se acorda nici un punct.
Echipa care acumuleaza cele mai multe puncte este declarata cistigatoare.


Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact