Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

curiozitati din transport - Stiati ca? - Cand a zburat primul dirijabil?

In 24 septembrie 1852, de la Versailles, in apropierea Parisului, si-a luat zborul primul dirijabil: Giffard I. Era lung de 44 de metri, avea o structura prelungita nerigida si un motor cu aburi. Constructorul sau Henri-Jacques Giffard, un fost angajat al cailor ferate pasionat de aerostate, a fost transportat de acest gigant al aerului 31 de kilometri si a trecut Parisul in zbor cu o viteza de 10 km pe ora.

Astfel a inceput era dirijabilelor! Dirijabilul se deosebea de balonul lui Montgolfier prin forma alungita a balonului, asemanatoare unui supozitor; interiorul sau era umplut cu un gaz mult mai usor decat aerul, hidrogen, si se misca datorita unui motor cu aburi care invartea elicea si era directionat de o carma. In 1854, motorul :i fost substituit cu motorul cu explozie, gratie lui Alberto Santos-Dumont La inceputul secolului al XX-lea, datorita contributiei ofiterului german Ferdinand von Zeppelin, acesti giganti au cunoscut momentul de glorie.

Se foloseau pentru transportul marfurilor, dar si in scopuri militare: in timpul Primului Razboi Mondial, Londra a fost bombardata de dirijabile. Zeppelin a introdus cateva elemente noi: primul sau balon avea o structura rigida de aluminiu imbracat in bumbac si tratat cu un lac pentru a-l face mai rezistent. In afara de acestea, mai avea si cabine pentru pasageri si pentru echipaj si era lung de 126 de metri. In 2 iulie 1900, Zeppelin I, cu sigla LZ1, a zburat deasupra lacului Konstanz, ajungand la o inaltime de 400 metri, si a parcurs 6 km in 17 minute, cu cinci persoane la bord.In anii '20 s-a raspandit printre nobili si bogatii burghezi moda de a traversa Atlanticul pe dirijabile foarte luxoase, care au fost numite datorita acestui fapt „hoteluri zburatoare". Din cauza dezastrelor aeriene frecvente, cauzate de inalta inflamabilitate a hidrogenului, in anii '30 a trecut moda pentru dirijabile.

INCONJURUL LUMII CU... In 1929, dirijabilul Graf Zeppelin, cu sigla LZ127, a facut inconjurul lumii in 12 zile, facand popas umai in Tokyo, Los Angeles si Lakehurst, in New Jersey. In noua ani de activitate a traversat Atlanticul de 139 de ori.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact