Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

curiozitati stiinta - Stiati ca? - Cum e facut costumul de astronaut?





Costumul de astronaut este compus din 14 straturi de fibre suntetice din nailon, neopren, mylar, goretex, teflon, dacron, kevlar si nomex. Aceste fibre sunt indispensabile pentru protejarea corpului de caldura (in spatiu, temperatura ajunge la 120°C) si frig (pana la -l56°C), de praful cosmic, de radiatiile solare si de micrometeoriti.

Costumul este insotit de o sub-salopeta acoperita cu 91,5 metri de tuburi, prin care circula un lichid care serveste la mentinerea temperaturii constante a corpului. De sub salopeta este prins sistemul de reciclare a dioxidului de carbon produs. Casca este dotata cu un sistem care introduce oxigenul in gura sau in apropierea ei si cu doua tuburi care servesc la alimentarea astronautilor cu hrana si apa.

Pe spate se gaseste ghiozdanul salvator care contine oxigen, apa, baterii, sisteme de comunicare, de control, o pompa pentru circulatia apei si a oxigenului.

Ghiozdanul ii permite astronautului sa se afle in afara navei spatiale in plina independenta timp de 7 ore. Pe piept se gaseste o centrala de control care-i permite astronautului sa verifice oricand starea costumului. In afara de acestea sunt patru butoane care regleaza temperatura interna, volumul radio-trasmitatorului si unghiul de deschidere a robinetului de apa.






Politica de confidentialitate
Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact