Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

curiozitati despre istorie - Cine a pronuntat cuvintele eu am un vis?

In 28 august 1963, conducatorul cultului baptist, Martin Luther King, a tinut un discurs celebru la Washington care a inceput chiar cu aceasta fraza, „I have a dream", cu ocazia unui mars pentru drepturile omului, la care au participat mai mult de 200.000 de americani de culoare. Visul lui King era acela de a trai intr-o tara in care oamenii sa vietuiasca impreuna in egalitate si fraternitate, fara discriminari legate de culoarea pielii. In acei ani, in Statele Unite, negrii nu se bucurau de drepturi egale cu ale conationalilor lor albi si sufereau discriminari grave (in unele state, erau chiar constransi sa cedeze albilor locurile in autobuz sau sa foloseasca bai si servicii separate).

King a luptat impotriva acestor nedreptati, organizand miscari si asociatii de protest, si a devenit unul dintre liderii cei mai respectati din anii '60. In 1964 a primit Premiul Nobel pentru Pace, datorita preocuparii sale fata de problema interventiei militare a Statelor Unite in Vietnam. Lupta sa i-a adus insa multi dusmani printre conservatorii si americanii care agreau ideea izolarii negrilor. In 4 aprilie 1968, King a fost ucis la Memphis, iar James Earl Ray a fost arestat si acuzat de asasinarea lui King. Ray s-a proclamat insa intotdeauna nevinovat pana la moartea sa in carcera in 1998 si pentru multi observatori, in Statele Unite, delictul ramane inca invaluit in mister.

"I have a dream"
„Eu am un vis." Visez ca intr-o zi lumea se va ridica in picioare pentru a-si trai crezul: ca toti oamenii au fost creati egali. Visez ca intr-o zi pe colinele rosii din Georgia fiii vechilor sclavi si fiii vechilor stapani vor putea sta impreuna la masa fraternitatii. Visez ca intr-o zi si pustiul stat Mississippi, sufocant de caldura nedreptatii si a opresiunii, se va transforma intr-o oaza de libertate si dreptate.

Stiati ca...Negrii erau discriminati prin vot cu un test care le verifica nivelul de alfabetizare si de multe ori nu erau inscrisi pe listele electorale. In afara de acestea, multe universitati nu acceptau studenti negri. Impotriva acestor forme de discriminare, in 1960, Martin Luther King, impreuna cu alti lideri, a fondat o organizatie importanta pentru drepturile civile, Student NorwiolentCoordinatingCommittee, la Snick.
Luther King, pe langa activitatea politica, s-a dedicat scrisului, publicand cartile De ce nu putem astepta (1964) si Puterea iubirii (1968).


Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact