Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

portalul mamelor - sfaturi practice - >CINE ESTE COPILUL DE LA 27 LA 29 DE LUNI?


h6i678hz14deo
PERSONALITATEA
Inainte de toate, este un copil afectuos si agreabil, mult mai usor de inteles si de crescut decat in cursul trimestrelor precedente. ii place sa se faca util, chiar daca initiativele sale nu sunt intotdeauna fericite. Este o fiinta cu obiceiuri: se sprijina pe rutina pentru a-si dezvolta increderea in el si a-si fauri o imagine linistitoare asupra lumii.
Daca este mai putin provocator si neascultator, este pentru ca incepe sa se integreze regulilor vietii in grup. El si le insuseste pana intr-atat, incat ii atentioneaza pe cei care nu le respecta. El poate cu usurinta sa explice unui alt copil ca nu se rup cartile, iar tatalui sau, ca trebuie sa-si puna centura de siguranta sau ca este rau sa scapi un pahar pe jos.
Este inceputul autodisciplinei: copilul cunoaste regulile de baza, le repeta si incearca sa le aplice si sa le faca sa fie aplicate. El a inteles - iar lucrul acesta lamureste viziunea lui asupra lumii - ca regulile nu au fost inventate pentru a-l bate pe el la cap, ci ca ele sunt aceleasi pentru toti. Incepe sa-si dea seama ca nu este centrul lumii, ci un membru al unei comunitati. Inteligenta sa conceptuala face un mare salt: de acum, el este capabil sa grupeze obiectele pe culori sau pe forme, sa ordoneze si sa numere cateva elemente. Aceasta inteligenta logica va fi pusa in serviciul explorarilor sale. Actionand cand ca un detectiv, cand ca un om de stiinta, el petrece multa vreme incercand sa caute, sa scotoceasca, sa demonstreze, sa exploreze.
Este mai bine sa puneti la dispozitia lui niste obiecte pe care sa le poata studia cu usurinta, daca nu vreti sa se apuce sa cerceteze mecanismul ceasului desteptator sau functionarea mixerului. Ii place sa stie "cum merge": de ce sa nu-i explicati dumneavoastra, de fiecare data cand este posibil? Poate ca astfel se nasc marile vocatii stiintifice...

DEZVOLTAREA FIZICA
Capacitatile fizice cresc, campul de explorare se largeste. Mersul si alergatul sunt mai sigure, mersul pe tricicleta de asemenea: gradina sau parcul nu mai sunt de ajuns, universul devine dintr-o data mai vast.

Copilul risca si se pune deseori in situatii periculoase, din care nu mai stie cum sa iasa. Perceptia pericolului nu este inca la inaltimea capacitatilor sale fizice. De aceea, inca are nevoie sa fie supravegheat indeaproape.
Adultul nu se afla langa el ca sa-l impiedice, sa-l inhibe sau sa-l pedepseasca, ci ca sa-l incurajeze, sa-l sustina si sa-l ajute sa dobandeasca, putin cate putin, stapanirea gesturilor si a escaladelor sale. Deseori, o incurajare ("Ah, nu mai stii sa cobori. Ridica putin piciorul care este pe bara, asa, intinde mana ca sa te prinzi de coarda, apleaca-te, vei putea sari jos, fara nici un risc"etc.) valoreaza mult mai mult decat o interventie fizica directa, pentru ca atunci copilul nu va invata nimic - decat ca este un incapabil. Daca se descurca singur, va castiga incredere in el pentru data viitoare.
De acum, copilul urca si coboara scarile fara ajutor, daca se poate tine de balustrada. Deseori se poate folosi de foarfece ca sa decupeze (atentie la cartile dumneavoastra!). Tine un pahar plin cu o singura mana, fara sa-l verse.

LIMBAJUL
Limbajul continua sa se dezvolte rapid, atat de bine, incat cuvintele iau, din ce in ce mai des, locul actelor. Acum copilul vorbeste in loc sa planga si se gandeste la o problema in loc sa se lanseze imediat in experimentari. Limbajul il ajuta sa-si dezvolte inteligenta, care, in schimb, ii permite o mai buna folosire a limbajului.
Dupa caz, vocabularul copilului cuprinde intre treizeci si trei sute de cuvinte. Este deseori capabil sa alcatuiasca fraze complexe si corecte, respectand locul cuvintelor, genul adjectivelor si concordanta timpurilor. Daca a auzit doua limbi inca de la nasterea sa, el incepe sa se exprime in amandoua.
Pentru a ajuta copilul sa-si dezvolte vocabularul, puteti trece, in trimestrul acesta, la o alta etapa: sa insistati asupra experientei sale senzoriale. A invata sa fie atent, sa vada, sa asculte, sa atinga, sa guste, este un joc pasionant pentru copil si cu atat mai instructiv cu cat este insotit de fraze care explica.
Natura ii ofera o infinitate de ocazii de a observa lucruri la care de obicei nu se uita (norii de pe cer, mugurii care cresc, furnicarul in plina activitate, paianjenul care-si tese panza), de a atinge (muschi, frunze diferite, blana animalelor), de a asculta (cantecul pasarelelor sau zgomotul apei). Dar caminul ofera si el numeroase posibilitati de a experimenta noi senzatii si de a le numi. Sa fie atent, sa stie sa asculte zgomotele usoare, sa observe detaliile, toate acestea sunt calitati importante de dezvoltat la un copil, caci ele ii vor fi de folos in achizitiile sale viitoare.

SOCIABILITATEA
Relatiile sociale ale copilului de varsta aceasta evolueaza putin. Daca iubeste si cauta contactele cu semenii sai, este inca stangaci in relatiile sale. Morala si rabdarea nu tin de varsta lui; amabilitatea si agresiunile pot alterna destul de rapid fata de acelasi prieten, facand ca raporturile sa fie scurte si conflictuale. Si aceasta situatie se va rezolva incetul cu incetul.

JOCURI SI JUCARII
Paralel, copilul este capabil sa se joace mai mult singur. Imaginatia si creativitatea sa ii permit sa dezvolte scenarii pe care le prelungeste mult timp, reluandu-le la nevoie si a doua zi.
Am vazut ca jocurile sale preferate constau in demontarea si montarea obiectelor. Are o mare placere sa vada ca un obiect poate fi distrus si reconstruit asa cum era inainte. O mica masa de lucru, cu unelte asemanatoare celor adevarate, ii produce mare placere. Jocurile de puzzle, cuburile si jocurile mari de constructie fac parte si ele din aceasta distractie.
Ii plac micile personaje pe care le poate face sa evolueze dupa dorinta lui - de acasa in parc, de la scoala la garaj - cat si marionetele carora incepe sa stie sa le dea viata.
Mai calm si putin mai concentrat, ii vor face placere pictura, desenul (inca nu e vorba de colorat, care nu respecta creativitatea copilului), plastilina, perlele care se insira pe ata sau snururile colorate care se trec prin gauri ca sa incadreze desenele.

Politica de confidentialitate
Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact