Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

portalul mamelor - sfaturi practice - >BUNICII
Bunicile si bunicii de astazi nu mai corespund imaginii traditionale pe care o aveam despre ei. Ei sunt tineri, activi, deseori prinsi inca intr-o activitate profesionala.

Deseori, ei nu se mai incadreaza in vechiul rol de bunic-gradinar si bunica-dulceata-si-dantele-vechi. De asemenea, ei sunt deseori atenti sa nu fie confundati cu o baby-sitter de serviciu. Ei si-au crescut copiii, adica pe dumneavoastra, si considera ca v-a venit randul sa vi-i cresteti pe ai dumneavoastra.
Aceasta nu inseamna ca sentimentele sunt mai putine, si rari sunt bunicii actuali care sa nu-si ia nepotii la ei pentru o parte din vacanta. Atunci, veti constata ca a avea bunici tineri si dinamici este o mare sansa. s3i368sm44dmm
■ Cu cat familia este mai completa, mai mare si mai unita, cu atat copilul se va simti mai fericit. Cu cat trece de la o generatie la alta, cu atat se simte mai putin sufocat. Fiecare poate gasi mai multa forta si poate sa se simta sustinut pentru ca nu este izolat. Rolul acesta de stafeta a generatiilor si de grupare este cu atat mai important astazi, cand procentul divorturilor este ridicat si familiile sunt frecvent destramate. Bunicii au un rol foarte important prin permanenta pe care o pot oferi: copilul gaseste la ei repere a caror stabilitate ii da sentimentul de siguranta.

-  In fata bunicilor, nepotii sunt curiosi de orice, uimiti. Pentru ei, bunicul si bunica nu sunt batrani. Ei sunt cei care au timp sa-i asculte si sa le explice lumea. Ei au mai multa disponibilitate, rabdare si experienta decat parintii lor.
Bineinteles ca ei ii rasfata pe nepoti, iar lucrul acesta poate fi uneori o sursa de conflicte cu parintii. Este insa o mare bucurie pentru copii, care-si fac astfel minunate amintiri pentru viitor. Si apoi, nu sunt ei aceia care-si fac timp sa se joace de-a calutii, sa faca prajiturele sau sa confectioneze hainute pentru papusa?


-  Bunicii sunt singurii care pot vorbi copiilor despre parintii lor "cand erau mici",
ajutandu-i sa reconstituie propria lor viata si sa inteleaga sensul timpului.
Este foarte important pentru un copil sa stie ca mama, cand era mica, se dondanea fara incetare cu sora sa, sau ca tatalui ii placea la nebunie spuma de ciocolata, ca faceau nazbatii si isi sugeau degetul.
Copiii inteleg astfel ca parintii lor, atat de perfecti si cerand atata perfectiune, au fost ei insisi copii, confruntati cu aceleasi dificultati si cu aceleasi conflicte. Sa devii adult, se dovedeste atunci un lucru accesibil.

-  Inca de mici, copiii sunt sensibili la aceasta memorie vie. Ea ii ajuta sa inteleaga succesiunea generatiilor si sa se repereze in timp. De asemenea, bunicii trebuie sa deseneze un arbore genealogic simplu al familiei si sa-l impodobeasca cu fotografiile fiecaruia. Lucrul acesta ii ajuta mult pe micuti sa-si aminteasca faptul ca "Tanti este sora mamei, care este matusa lui Sebastian".
Copiii invata de asemenea ca provin din doua familii, de aceea ei au patru bunici si nu doi, purtand nume diferite si avand vieti distincte. Pe arborele genealogic, ei se vad la incrucisarea acestor doua neamuri.
Vacantele petrecute la bunici sunt cele mai frumoase pentru un copilas. Nu-I privati de ele, indiferent de conflictele de educatie pe care le aveti cu ei.
Aceste conflicte sunt uneori numeroase si este intr-adevar regretabil. Dezacordurile care apar asupra alimentatiei sau asupra varstei la care sa li se formeze deprinderile de igiena dauneaza tuturor, si copilului in primul rand.
In general, lucrurile se rezolva, daca va faceti timp sa dialogati si sa ascultati parerile si argumentele fiecaruia, cu un respect reciproc. Idei care par sa nu mai fie la moda pot, cu toate acestea, sa fie pline de bun-simt si experienta.
Bineinteles ca parintii sunt cei care trebuie sa aleaga modul de educatie in ceea ce-i priveste pe copiii lor, dar sunt multe de invatat de la bunici. Pentru ca au experienta, ei sunt mai putin prizonierii unui model ideal de perfectiune cu care copilul ar trebui sa semene. Copiii ii simt mai toleranti si ii fac deseori confidentii dificultatilor lor.

A-i lasa pe bunici, timp de cateva zile, sa-si rasfete nepotii, este cel mai frumos cadou pe care puteti sa-l faceti atat unora, cat si celorlalti.Politica de confidentialitate
Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact