Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

ce trebuie sa stii despre copilul tau aflat la 1 anisor - >PRIMA PAPUSA


O data cu inceputul limbajului, incep jocurile de "imitare". Baieteii, ca si fetitele, incep sa-si imite parintii. Laurentiu, la saisprezece luni, da de mancare ursuletului sau. Amalia, la aceeasi varsta, isi povesteste istorioare de neinteles, schimband personajele. I5u6220ip17qnt
Etapa aceasta este foarte importanta pentru copil. A-si imita tatal sau mama, inseamna deja a se pune in locul altora. De asemenea, inseamna a exprima propriile sale idei si a-si construi increderea in sine.
Este timpul sa oferiti copilului dumneavoastra prima papusa adevarata, cea care ii va permite sa o iubeasca si pe care sa si-o dispute, pe care s-o imbrace si s-o hraneasca, cea pentru care sa fie parinte, dar care sa ii permita sa ramana el insusi. Cea care, mai ales, invata sa creasca o data cu el. Caci, cu aceasta papusa, copilul va reproduce ceea ce traieste si ceea ce descopera. Mangaind papusa, certand-o sau hranind-o, copilul isi face o imagine despre el insusi.
Papusa il face sa retraiasca emotiile, placerile si supararile. Papusa-bebelus, papusa din carpe, sifon, papusa din celuloid, cum sa alegeti mai bine prima papusa pentru copilul dumneavoastra?

La varsta aceasta, primeaza o regula: cu cat o jucarie este mai simpla, cu atat ii permite sa-si dezvolte mai mult imaginatia.
Evitati papusa care canta, plange si spune "Buna ziua, mama!"O papusa buna nu are nevoie nici sa mearga, nici sa bea si sa faca pipi. Papusile acestea sunt, in general, fragile si incomode pentru copiii mici.
Se poate chiar spune ca, dimpotriva, cu cat papusa "va face" singura mai multe, cu atat copilul nu va mai avea ce s-o puna sa faca. Dintr-o papusa care spune "Mama", poate sa faca propriul lui copil, dar ea nu poate fi imaginea sa si nici mama unei alte papusi.
O fetita nu se va identifica cu o papusa-baiat (si invers). Mai mult, o papusa "multifunc­tionala" este in general mare si incomoda (trebuie loc pentru baterii si pentru mecanism), iar copilului ii este greu sa o prinda in brate.
> Alegeti o papusa nu prea mare, care sa stea bine in bratele copilului (asa cum il tineti dumneavoastra pe el...).
O papusa simpla, din panza, va fi mai usor de imbracat si mai moale pentru cine adoarme deasupra ei. Puteti sa alegeti de asemenea o papusa pe care sa i-o dati copilului in cada.
Multi copii prefera ca papusa sa aiba par. Dar esentialul este ca ea sa aiba un aspect placut. Daca gasiti una care se aseamana oarecum cu copilul dumneavoastra (culoarea pielii, ochii, parul), cu atat mai bine.
Ceea ce este important este ca papusa sa suscite un schimb afectiv cu copilul, care va putea sa-i dea viata si sa recreeze astfel o lume pe masura imaginatiei sale.

Pentru a i-o oferi, puteti s-o strecurati intr-un patut sau cos de marimea ei: copilului ii place sa-si culce papusa seara, in momentul in care el insusi este asezat in pat. Dispuneti de cateva resturi de materiale? Faceti pentru papusa cateva haine largi, care se inchid cu elastice sau cu bucatele de benzi tip scai. Sunt mai usor de pus si de scos de pe papusa decat cele care se vand in comert. Si mult mai ieftine, de asemenea...

SI DACA FIUL dumneaVOASTRA VA CERE O PAPUSA?
Multi parinti isi spun, in sinea lor, ca cererea aceasta nu este intru totul "normala". Oare nu inseamna ca baiatul isi dezvolta tendinte feminine?

Este mult mai simplu. Poate ca fiul dumneavoastra a vazut o fetita jucandu-se, iar placerea ei aparenta ii trezeste dorinta de a face acelasi lucru? Poate ca are un fratior sau o surioara si incearca sa-si imite mama care se ocupa de cel mic? Poate, dimpotriva, este copil unic si cauta sa-si inventeze un tovaras de joaca?

Ceea ce se asteapta astazi de la "noii" tati, este sa le faca placere sa se ocupe de copil. Aceasta nu inseamna ca-si pierd barbatia!
Asadar, nu numai ca puteti sa indepliniti linistita dorinta fiului dumneavoastra, dar, dimpotriva, a-i interzice jocurile fetitelor ar putea fi daunator pentru el... Lucrul acesta risca sa dea impresia ca "fiinta sa masculina" nu este un lucru evident, ci poate fi pusa in discutie, in functie de activitatile sale. Sa nu inventam o problema acolo unde nu exista decat o dorinta legitima.

Politica de confidentialitate
Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact