Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos
Navigare aproape doi ani
Preconceptia
Sarcina
Nasterea
Copilul sugar - bebelusul
Copilasul 1 - 2 ani
Copilasul 2 - 3 ani
Copilul 3 - 6 ani
Copilul 6 - 11 ani
Adolescenta

povesti si povestiri pentru copii - povestioare pe care sa le citesti sau sa le spui copilului - >POVESTEA OLARULUI I de Calin Gruia

Olarul framanta lutul in palmele sale si apoi ii dadea forma si chip. Roata lui se invartea ca intr-o hora si pe ea se aratau ulcioare si vase minunat maiestrite. In fiecare punea cate ceva din inima sa, din visarea sa, si de aceea toate pareau pline de viata. Cupele inalte pareau pasari gata de zbor, oalele cele mari sopteau ceva intre ele, canile erau gata sa se joace, iar ulcioarele se uitau cuminti in ochii mesterului lor, gata sa-l intrebe unde sunt fantanile cu apa. p4l5711pn79ifp
Si iata ca intr-o zi trecu pe la poarta olarului un invatat si-l intreba:

- E greu oare sa faci atatea minuni? Nu te dor mainile?

Olarul ii raspunse: - Nu m-am gandit niciodata nici la greu si nici la osteneala mainilor. Noaptea visez chipuri noi de cupe si ulcioare, Iar a doua zi lutul mi se supune si roata canta, si degetele canta.

-  Fii binecuvantat, ii spuse invatatul, iar mesterul olar ii darui o cupa.
In alta zi se opri pe-acolo un negustor si-l intreba:


- Castigi mult cu mestesugul acesta?


- Nu m-am gandit niciodata la castig. Atata doar ca nu duc lipsa de paine si sare, iar copiii mei nu umbla in zdrente.
Intr-o vara, un crai strain cobori din radvanul sau aurit si se minuna de mesterul olar:


- N-ai vrea sa vii la curtea mea sa ma mandresc cu tine? Ti-as da strai de matase si incaltari de pret. Te-as purta prin cetati vestite si prin paduri la vanatoare. Ai lua parte la ospaturile mele cu muzicanti si vinuri dulci si ti-as da randasi sa-si murdareasca ei mainile si slugi sa-ti invarteasca roata... O roata, dar nu ca asta, o roata din marmura alba. Si tu numai le-ai spune ce trebuie sa faca. Ai fi mai marele olarilor din palatul meu. Mai marele cupelor si ti se va da cinstea cuvenita la fel ca paharnicului, ca vornicului.

- Maria-ta, iti multumesc de gandurile cele bune, dar eu inca nu pot sa-ti dau nici un raspuns. Trebuie sa chibzuiesc, sa cantaresc lucrurile. Si daca va fi sa viu la curtea Mariei tale, voi veni, iar daca nu voi putea, sa nu ai pricina asupra mea.
Craiul zambi si-i facu semne vizitiului sa-ndemne caii. Olarul ramase pe ganduri. O zi intreaga n-a lucrat nimic. A doua zi n-a potrivit bine focul cuptorului in care-si ardea oalele si toate au crapat pe la buze si pe la torti... A treia zi se aseza din nou pe scaunul de langa roata de lemn si din lutul framantat incepura sa rasara cupe si ulcioare, vase pentru flori si untdelemnuri, butii pantecoase pentru vinuri si alte minunatii. Roata canta, vantul care trecea peste gurile vaselor sale canta si el, mainile nu simteau nici oboseala si-n fiecare podoaba de lut punea cate un pic din inima sa si toate pareau ca prind viata.
Uita vorbele negustorului, uita fagaduinta craiului strain, iar spre batranete darui mestesugul baietilor sai, asa cum si el il primise de la tatal sau.

Politica de confidentialitate
Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact