Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos
Navigare aproape doi ani
Preconceptia
Sarcina
Nasterea
Copilul sugar - bebelusul
Copilasul 1 - 2 ani
Copilasul 2 - 3 ani
Copilul 3 - 6 ani
Copilul 6 - 11 ani
Adolescenta

povesti si povestiri pentru copii - povestioare pe care sa le citesti sau sa le spui copilului - >GRAIUL POMILOR de Eugen Jianu
c3b311cr33zgd

Astazi a plouat toata ziua. Plangeau norii; lacrimile lor - stropi mari si grei - se rostogoleau pe geam. Din pricina asta nici n-am putut iesi din casa, si tare as mai fi vrut, fiindca imi place sa stau pe afara. Sunt atatea si atatea de vazut de acolo.

Am vrut sa ma joc aici in odaie; am doar multe jucarii. Dar nu stiu cum, parca nici jucariile n-aveau chef de joaca. Pana si masinuta cea galbena de curse statea posomorata in cutie, adica in garajul ei. Pe semne ca nici ei nu-i placea ploaia!
Atunci m-am dus langa bunicu. Se uita pe geam, afara, privind indelung gradinita. Noi aveam o gradina cu pomi pe care ii sapa la radacina, vara, cand e seceta; le toarna apa celor mai mici. Toti pomii ii rasplatesc munca. Din gradina asta, de la pomii ingrijiti de bunicul, culeg fel de fel de fructe: mere, pere, prune, caise, cirese, piersici. Si ce bune mai sunt! Abia astept sa se coaca.
In toamna l-am ajutat pe bunicu cand lucra prin gradina. Doar nu era sa-l las singur! Am sadit impreuna un mar. Era un pomulet cam cat mine de mare.

- Daca il ingrijim bine, are sa creasca o data cu tine. Si sa vezi ce mere frumoase, rumene ca obrajii tai, are sa faca!
Mi se pare acuma ca tocmai la el se uita. Il cerceta cu luare-aminte.

-  Ai vazut? A inflorit marul tau. Parca are zapada pe crengute! Anul asta are sa faca cateva mere. La anul are sa faca mai multe!
Am vazut si eu florile. Erau albe, parca radeau in ploaie. Nici ca le pasa de stropii mari si grei!

- O sa trebuiasca sa-i stropim de cum o sta ploaia. Sa nu se imbolnaveasca si sa nu-i napadeasca omizile.

- Ti-au spus dumitale pomii ca trebuie sa-i stropim?


- Sigur ca da! Altfel cum?

M-am mirat mult; bunicu r.u minte niciodata. De unde va fi stiind el limba pomilor? Si cand anume vorbeste cu ei? Poate noaptea atunci cand eu dorm. Fiindca ori de cate ori am fost impreuna prin gradina, nu l-am auzit vorbind cu pomii. Si de ce nu mi-a spus nimica. Sau, poate, inca nu inteleg eu ce vorbesc ei!
Cred ca vorba pomilor numai bunicu o intelege! Asta e, dar lasa, am sa cresc si eut am sa-l rog pe bunicu sa ma invete si pe mine graiul pomilor. Atunci am sa stiu sa-i ingrijesc si eu ca sa culeg poame gustoase si frumoase.


Politica de confidentialitate
Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact